Rusland

Sancties leiden tot ruzie Europa-VS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag met overweldigende meerderheid nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen, tot ergernis van president Trump én van de bondgenoten in Europa.

Het Congres wil Rusland straffen voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de annexatie van de Krim en bemoeienis in het oosten van Oekraïne. Dáár kunnen de meeste Europese landen zich in vinden. Maar het Huis verzuimde om de verstrekkende maatregelen te bespreken met bondgenoten en gaat, zeggen sommigen, voorbij aan Europese belangen.

De Europeanen hebben uiteenlopende grieven. De wet raakt onder andere bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg en het onderhoud van Russische pijpleidingen. De maatregel treft niet alleen de Russische export, maar ook Europese bedrijven.

Berlijn is ontstemd over een passage gericht tegen de geplande Duits-Russische pijpleiding Nord Stream 2. Driekwart van het in Duitsland geconsumeerde gas komt uit Rusland. In Parijs is men het niet eens met de wet omdat de sancties niet alleen Rusland maar ook Iran en Noord-Korea treffen. De voorstellen zouden in strijd zijn met het internationaal recht, aldus een Franse verklaring.

De Europese Commissie vertrouwt het ook niet. Voorzitter Juncker suggereerde dat de wet niet alleen tegen Rusland is gericht, maar ook EU-belangen kan schaden. Hij zei dat de EU zich moet beraden op een snelle reactie. In 2014 stemden Europa en de VS sancties zorgvuldig af.