Rechtszaak

IS-terugkeerder Laura H. komt vrij onder voorwaarden

De van terreur verdachte Laura H. komt, na een jaar op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught, onder voorwaarden vrij in afwachting van haar proces. Dat heeft de rechter in Rotterdam woensdag besloten. Ze was zelf niet bij aanwezig bij de zitting.

Vorige week zei het Openbaar Ministerie al met haar vrijlating akkoord te gaan, na een herhaalde vraag van de verdediging: zo’n verzoek werd drie keer eerder afgewezen. De rechter is er nu wel in meegegaan. Per 1 augustus wordt H.’s hechtenis geschorst.

Het is nu een jaar geleden dat Laura H. is teruggekeerd uit het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat. Daar was ze een jaar eerder met haar echtgenoot Ibrahim I. naartoe vertrokken vanuit Leidschendam.

Het OM, dat vreesde dat H. een aanslag zou kunnen plegen, zegt dat daarvoor „geen onderbouwing” is gevonden. Volgens haar advocaat, Michiel Pestman, is Laura H. onterecht veel langer vastgehouden dan andere IS-terugkeerders.

Haar invrijheidstelling is niet zonder voorwaarden. Ze moet een enkelband dragen, ze mag niet in de buurt komen van de grens, of van vliegvelden. Ze mag niet spreken met de media. Elke drie dagen moet ze zich telefonisch melden bij de reclassering. Op 12 oktober begint de inhoudelijke behandeling van haar strafproces. (NRC)

    • Thomas Rueb