Rechtspraak in Pakistaans dorp: verkracht dit meisje!

Pakistan In Pakistan gelastten dorpsleiders eerder deze maand de verkrachting van een jong meisje. Als straf omdat haar broer een ander meisje verkrachtte.

Een Pakistaanse inwoner wijst naar het huis waar een tienermeisje werd verkracht.
Een Pakistaanse inwoner wijst naar het huis waar een tienermeisje werd verkracht. Foto Mirza/AFP

De politie in Pakistan heeft 25 leden van een dorpsraad in de buurt van de stad Multan gearresteerd. Hun vergrijp was dat ze eerder deze maand opdracht gaven tot de verkrachting van een tienermeisje uit hun dorp. Dat deden ze om te vergelden dat haar broer zich had vergrepen aan een jong meisje. Een vorm van vergelding dus, op een onschuldig meisje.

In Pakistan is verkrachting, al dan niet in opdracht, verboden. In grote delen van het land gelden echter niet alleen de officiële wetten, maar leven ook informele, op eeuwenoude tradities gestoelde gewoonteregels nog voort. Zo ook in het dorpje bij de miljoenenstad Multan, in de provincie Punjab.

Oog om oog

Toen de ouders van een 13-jarig meisje uit de buurt Raja Ram eerder deze maand bij de lokale dorpsraad, de zogeheten panchayat of jirga, klaagden over de verkrachting van hun dochtertje, moest er een passende straf worden bedacht. En die was, volgens het principe ‘oog om oog, tand om tand’, niet heel moeilijk te vinden. De ouders van de verkrachter, een jongen van rond de zestien, moesten hun dochter, zestien of zeventien jaar oud volgens de Pakistaanse media, overdragen aan de familie van het slachtoffer. De broer van het verkrachte meisje mocht haar op zijn beurt verkrachten. Die ‘straf’ werd op 17 juli ten uitvoer gebracht.

Inmiddels is de zaak bij de politie aanhangig gemaakt, heeft het Hooggerechtshof om nader onderzoek gevraagd en zijn zowel beide slachtoffers als hun moeders in een opvanghuis ondergebracht.

De dorpsleiders beschouwen zich als de morele hoeders van de mores in hun gemeenschap, wars van moderniteiten.

Verboden relatie

In Pakistan wordt in de berichtgeving verwezen naar een soortgelijke affaire in 2002 die ook internationaal grote aandacht trok, toen de traditionele dorpsraad in Meerwala, eveneens in Punjab, opdracht gaf tot de groepsverkrachting van meer dan een uur van een gescheiden vrouw. Het slachtoffer, de destijds 30-jarige Mukhtaran Mai, werd zo gestraft voor de ongeoorloofde relatie van haar 12-jarige broertje met een vrouw van een hogere clan. Dat wil zeggen: hij had met haar gesproken, wat volgens de machtige Mastoi-clan als een grove belediging moest worden opgevat.

Mukhtaran Mai, destijds een ongeletterde vrouw, liet zich de mond niet snoeren en dwong de autoriteiten tot ingrijpen. „Vier muren en een deur, waarvoor zich een gewapende gestalte aftekent. Geen enkele uitgang. Geen enkele kans om te bidden. Daar hebben ze me verkracht , op de lemen vloer van een stal. Vier mannen”, liet ze haar ervaringen in haar autobiografische boek ‘Onteerd’ optekenen. Mukhtaran Mai beheert nu een eigen ngo die strijdt voor vrouwenrechten.

Niet alleen in het overwegend islamitische Pakistan, maar ook in het overwegend hindoeïstische India bewaken panchayats of jirga’s het gewoonterecht. De dorpsleiders zijn vrijwel altijd mannen en behoren meestal tot een hogere kaste. Ze beschouwen zich als de morele hoeders van de mores in hun gemeenschap, wars van moderniteiten als het dragen van uitdagende kleding en het zelf kiezen van partners. Nog steeds duiken af en toe berichten op, ook vanuit het noorden en oosten van India, over meisjes en jonge stellen die worden vermoord omdat ze verboden relaties zijn aangegaan.

Correctie (07-08-2017): in een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over een vorm van eerwraak in plaats van vergelding.