Is een pizzapunt fastfood? De rechter moet het zeggen

Bestemmingsplan Stadsdeel Amsterdam-Zuid wil een gewoon restaurant op de Ferdinand Bolstraat, geen uitbater die ‘fastfood’ verkoopt. Maar wat is dat?

Foto iStock

Het is een „prachtlocatie”, zegt Alice Theunissen, directeur franchise en development bij New York Pizza. Maar de bedrijfslocatie (125 vierkante meter) die de pizzaketen huurt aan de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat staat al veertien maanden leeg. De pizza’s Döner, Hawaii en BBQ-meatlover worden voorlopig alleen in de andere 153 vestigingen in Nederland verkocht.

Stadsdeel Amsterdam Zuid weigerde de gevraagde omgevingsvergunning. De reden: op het pand rust de bestemming van een ‘gewoon’ restaurant. Géén fastfoodrestaurant.

Dat besluit vocht New York Pizza woensdag aan bij de Amsterdamse bestuursrechter. Volgens het bedrijf wordt de nieuwe vestiging wel degelijk een gewoon restaurant, vergelijkbaar met pizzeria’s in de buurt die ook afhaalpizza’s verkopen. Er komen 66 zitplaatsen „die uitnodigen om te gaan zitten”, zegt advocaat Raoul Meester.

Het bedrijf verwacht dat ongeveer 25 procent van de verkoop uit afhaal zal bestaan. „Wordt dat niet meer als straks het metrostation in de straat opent?”, informeert de rechter. „Dat kunt u wel aan elke horeca-ondernemer in de straat vragen,” zegt Meester. „We weten het niet.”

Anders dan de meeste pizzeria’s verkoopt New York Pizza ook losse pizzapunten, slices. Die zijn, zegt een vertegenwoordiger van het stadsdeel tegen de rechter „snackbarachtig”. Ze worden warm verkocht en dus vaak direct opgegeten. Ook op straat, waar de verpakking in het beste scenario in de vuilnisbak terechtkomt.

Fastfood? De bereidingstijd is niet korter

In de Van Dale wordt fastfood omschreven als gemaksvoedsel ‘waar geen of weinig bereidingstijd voor nodig is’. Maar de bereidingstijd voor pizza is niet korter bij NYP dan bij gewone pizzeria’s, stelt Meester. „Blijkbaar is de vorm waarin we het verkopen het probleem. Maar de keuzevrijheid om een pizza van verschillende smaken samen te stellen is een belangrijk onderdeel van ons concept.”

Lees ook het opiniestuk van een groep voedingswetenschappers: Gemeentes moeten invasie fastfoodketens stoppen

New York Pizza heeft het gevoel dat het niet uitmaakt: de keten is niet welkom op de Ferdinand Bol. De Ferdinand Bolstraat maakt deel uit van het project De Rode Loper. De route boven het traject van de Noord/Zuid-metrolijn moet „een hoogwaardige omgeving” worden die „allure en grandeur zal terugbrengen”.

In de rechtszaak noemt het stadsdeel vooral drukte als bezwaar voor de komst van New York Pizza. „In een gewoon restaurant is een tafel hoogstens twee keer per avond bezet”, zegt de vertegenwoordiger van het stadsdeel. „In fastfoodrestaurants spenderen klanten dertig tot vijftig minuten. Meer mensen geeft een grotere kans op overlast.”

De rechter doet over uiterlijk twee weken uitspraak.