Gebiedsverbod voor supporters FC Utrecht

Groep trok woensdagnacht met geïmproviseerde wapens zoals stukken hout en kapot glaswerk de stad in.

Politie in de binnenstad van Utrecht waar supporters van FC Utrecht en Lech Poznan zich verzamelen. FC Utrecht speelt een kwalificatieduel voor de Europa League tegen de Poolse club.
Politie in de binnenstad van Utrecht waar supporters van FC Utrecht en Lech Poznan zich verzamelen. FC Utrecht speelt een kwalificatieduel voor de Europa League tegen de Poolse club. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De politie arresteerde woensdagnacht 34 supporters van FC Utrecht voor het verstoren van de openbare orde. Donderdagmiddag komen 32 van deze 34 opgepakte supporters weer vrij. Maar burgemeester Jan van Zanen legde hen wel allemaal een gebiedsverbod op.

De supporters mogen tijdelijk niet in de binnenstad komen, niet in de omgeving van het voetbalstadion waar FC Utrecht donderdagavond tegen het Poolse Lech Poznan speelt, niet in het gebied rond het station en het Jaarbeursterrein en niet in de omgeving van café Ons Honk. Het gebiedsverbod geldt tot vrijdagochtend.

De overige twee verdachten laat het Openbaar Ministerie voorlopig nog vastzitten op verdenking van opruiing en wapenbezit.

Geïmproviseerde wapens

De groep werd vannacht opgemerkt toen zij de binnenstad introk met geïmproviseerde wapens. Ze hadden stukken hout, glaswerk en zwaar vuurwerk bij zich. Daarop besloot de politie in te grijpen en de groep in te rekenen.

De supporters van FC Utrecht waren op zoek naar aanhangers van Lech Poznan. Die club is donderdagavond in stadion de Galgenwaard de tegenstander in de voorronde van de Europa League.

De politie heeft zich goed voorbereid op het duel. De aanhang van Lech Poznan heeft namelijk een slechte reputatie. Er is extra politiepersoneel ingezet om het toezicht in de stad te verscherpen.

De wedstrijd begint donderdagavond om 19.00 uur.

    • Niels Posthumus
    • Meike Bergwerff