Pellegrini revancheert zich op Amerikaans wonderkind

WK zwemmen Federica Pellgrini is terug. Zij won de 200 meter vrije slag ten koste van het wonder- kind Katie Ledecky, die voor het eerst een finale verloor.

Federica Pellegrini in extase na haar gewonnen race en herovering van de wereldtitel op de 200 meter vrije slag
Federica Pellegrini in extase na haar gewonnen race en herovering van de wereldtitel op de 200 meter vrije slag Foto Michael Sohn/AP

Federica Pellegrini heeft de orde op de 200 meter vrije slag hersteld. De Italiaanse zwemster, die vorig jaar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het goud aan het Amerikaanse wonderkind Katie Ledecky moest laten, voorkwam woensdag op de WK in Boedapest een nieuwe deceptie. Met een machtige eindsprint greep niet Ledecky, maar Pellegrini de wereldtitel.

Een verrassing, ook al is de 29-jarige Pellegrini een wereldster die ook nog eens het wereldrecord op de 200 meter (1.52,98) al acht jaar in haar bezit heeft. Maar Pellegrini leek de laatste jaren te zijn voorbijgestreefd door Ledecky en in mindere mate Emma McKeon uit Australië. Tot woensdag, toen Pellegrini het genoeg vond en nog maar eens demonstreerde dat zij als bijna-dertiger nog niet bij de grand old ladies gestald wil worden.

McKeon startte furieus met Ledecky in haar spoor. Bij de drie keerpunten verscheen de naam van Pellegrini niet één keer bij de topdrie. McKeon en Ledecky zouden het gaan uitvechten, zo leek het. Tot Pellegrini na het laatste keerpunt haar slagritme verhoogde tot een tempo zoals alleen Pellegrini dat kan.

Alsof ze met een buitenboordmotor zwom, zo snel rukte de Italiaanse op, om zichtbaar eerder aan te tikken dan Ledecky en McKeon, die elkaar tot de laatste slag zelfs geen duizendste van een seconde toegaven. Die twee klokten exact dezelfde tijd en deelden de tweede plaats. Achter Pellegrini, die als een klein kind het water liep opspatten, zo blij was de Italiaanse met haar wereldtitel. Een ontlading die alles te maken had met haar frustratie over het gemiste goud in Rio, waar ze slechts vierde werd, en de gemiste wereldtitels sinds 2011.

Pellegrini, al veertien jaar op het hoogste niveau actief, was verbeten en vastberaden te laten zien dat ze nog niet uitgerangeerd is. De Italiaanse sprak op de laatste 50 meter nog één keer haar onmiskenbare klasse aan en ontmoedigde op de valreep zowel Ledecky als McKeon. Haar eindtijd: 1.54,73 tegenover 1.55,10 van de Amerikaanse en de Australische. Maar haar fijnste gevoel: de genoegdoening.

Monsterlijk zwaar

De monsterlijk zware 200 meter vlinderslag – het nummer met een historie van iconen als Michael Phelps, Michael Gross en Mark Spitz – werd niet het Hongaarse feestje waarop het publiek vurig had gehoopt. Niet de lokale favoriet Laszlo Cseh, maar de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos veroverde de wereldtitel, in een tijd van 1.53.33. Csech noteerde 1.53,72. Het brons ging naar de Japanner Daiya Seto in 1.54,21.

De schoolslag bij de mannen is het terrein van de buitengewone Brit Adam Peaty. Hij domineerde de 50 meter en wederom in een tijd onder de 26 seconden: 25,99, waarmee hij net boven zijn wereldrecord van 25,95 bleef.

De Italiaan Gabriele Detti won de 800 meter in 7.40,77.

    • Henk Stouwdam