Brieven

Ouderen op de arbeidsmarkt

Neem een voorbeeld aan Amerika

Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam, maar woon al 20 jaar in Calgary, Canada. Wat in Holland de Gamma is (of was), is hier Home Depot. Sinds twee tot drie jaar zijn die blijkbaar een volledig nieuw personeelsbeleid begonnen: de gemiddelde leeftijd van de „guys/gals in the aisles” is zeker 50-plus (Zorgzame verpleegkundige heeft geen hbo-diploma nodig, 25/7). In sommige gevallen word je geholpen door iemand met een stok of in een rolstoel. Het belangrijkst is dat dit allemaal overduidelijk mensen zijn die ‘in de bouw’ gewerkt hebben en weten waarover ze het hebben. De cultuur kennende, zullen ze misschien hetzelfde betaald krijgen als een starter, maar belangrijker is dat ze op oudere leeftijd een normale baan aangeboden krijgen en nog belangrijker is dat ze gewaardeerd worden zowel door de klant als denk ik ook hun baas, want meestal zijn het zeer bescheiden mensen. Ik zou ze allemaal zo in dienst nemen.