Opnieuw rellen op de Tempelberg

Volgens hulporganisatie Rode Halve Maan zijn zeker 37 mensen gewond geraakt.

Palestijnen vieren donderdag hun hernieuwde toegang tot de Tempelberg, enige tijd voordat er toch weer rellen uitbraken.
Palestijnen vieren donderdag hun hernieuwde toegang tot de Tempelberg, enige tijd voordat er toch weer rellen uitbraken. Foto Jim Hollander/EPA

Na een voorzichtig herstel van de rust op de Tempelberg in Jeruzalem, zijn er donderdag toch weer gevechten ontstaan tussen de Israëlische politie en Palestijnen. Dat meldt persbureau AP.

Er vielen volgens hulporganisatie Rode Halve Maan zeker 37 gewonden, vooral door het gebruik van rubberen kogels en traangas. Israëlische agenten zouden ook hun wapenstok hebben gebruikt. Meerdere mensen zouden botten hebben gebroken. De Palestijnse demonstranten gooiden stenen terug. De rellen ontstonden toen duizenden moslims zich op en rond de Tempelberg verdrongen om te gaan bidden in de al-Aqsa-moskee, na een boycot van bijna twee weken.

Lees ook: Tempelberg-rellen uitgegroeid tot internationale crisis

Detectiepoortjes

De Tempelberg is zowel voor joden als moslims een heilige plek. Israël plaatste omstreden detectiepoortjes bij de toegangspoorten, nadat op 14 juli twee Israëlische politiemensen op de Tempelberg om het leven waren gebracht. De plaatsing leidde tot grote woede onder de Palestijnen. Er ontstonden ongeregeldheden in de Oude Stad van Jeruzalem, waarbij vier Palestijnen en drie Israëliërs omkwamen. Honderden mensen raakten gewond.

Met de verwijdering van de poortjes eerder deze week groeide de hoop dat de rust zou terugkeren. Zeker nadat ook de door Israël opgehangen beveiligingscamera’s verdwenen. NRC-redacteur Wilmer Heck twitterde in de ochtend een foto van de schijnbaar hernieuwde vrede:

Maar toch sloeg de vlam donderdag aan het einde van de middag dus opnieuw in de pan. Volgens de Israëlische politie ontstond de onrust nadat er stenen waren gegooid in de richting van politieagenten bij de toegangspoorten van de Tempelberg. Volgens de Rode Halve Maan liepen de spanningen op nadat de Israëlische veiligheidsdiensten een van de poorten hadden gesloten, terwijl er grote aantallen moslims naar binnen probeerden te komen.

In beeld: Rellen rond de Tempelberg in Israël