Oplevende economie en giften stuwen inkomsten goede doelen

KWF Kankerbestrijding is het populairste goede doel in Nederland. Het wist 119 miljoen euro binnen te halen.

Het Oranjefonds profiteerde dit jaar flink van inkomsten uit giften.
Het Oranjefonds profiteerde dit jaar flink van inkomsten uit giften. Foto ANP

Door een oplevende economie en vooral een groei aan inkomsten uit nalatenschappen hebben goede doelen vorig jaar weer meer geld binnengehaald. In totaal haalden de 25 grootste filantropische instellingen 822 miljoen euro binnen, schrijft de Volkskrant donderdag op basis van zijn jaarlijkse onderzoek.

Dit komt neer op een stijging van 13 procent. Het Oranjefonds, de Hartstichting en reddingsorganisatie KNRM zouden vooral geprofiteerd hebben van flinke giften. Het Oranjefonds kreeg een donatie van 51 miljoen euro van Stichting Neyenburgh, een familiefonds dat is opgericht door de bedenker van onder meer de Silvo gehaktkruidenmix. KWF Kankerbestrijding kreeg volgens het onderzoek het meeste geld. Het haalde 119 miljoen euro binnen.

Vertrouwen in goede doelen

Het is het tweede jaar achtereen sinds de crisis dat de inkomsten voor goede doelen toenemen, volgens het onderzoek van de Volkskrant. Door ongunstige economische omstandigheden en ophef over de bestedingen van goede doelen gaven Nederlanders minder de laatste jaren. Het vertrouwen dat donateurs hebben in de filantropische instellingen is volgens de Volkskrant weer op het niveau van voor 2008.

Over langere tijd gezien gaan de inkomsten uit goede doelen in Nederland naar beneden, was in april de conclusie van een tweejaarlijks onderzoek van de Vrije Universiteit (VU). In 1999 werd nog 0,96 procent van het bruto binnenlands product besteed aan filantropie. In 2015 was dit gedaald tot 0,77 procent.

Lees hier over het onderzoek van de VU: Nederlanders geven steeds minder uit aan goede doelen

Ontkerkelijking

In dat jaar gaven Nederlanders volgens de onderzoekers van de VU 5,7 miljard aan goede doelen. Zij trekken het begrip goede doelen breder dan de Volkskrant doet in zijn onderzoek; gekeken wordt ook naar giften aan bijvoorbeeld kerken en sportinstellingen.

Ontkerkelijking is een van de redenen dat Nederlanders over lange tijd gezien een kleiner deel van het inkomen is gaan uitgeven aan filantropie. Kerkelijke Nederlanders geven namelijk meer dan onkerkelijke, is de lezing. Een andere oorzaak die genoemd wordt is dat Nederlanders over het algemeen minder opofferingsgezind zijn geworden.