Omstreden rentetarief Libor geschrapt in 2021

Het rentetarief kwam in 2012 in het nieuws nadat bleek dat bankiers van verschillende banken jarenlang samenwerkten om de rentestand te manipuleren.

Barclays kreeg in 2012 een boete opgelegd van 290 miljoen pond voor een poging tot het manipuleren van onder andere rentetarief Libor in Europa.
Barclays kreeg in 2012 een boete opgelegd van 290 miljoen pond voor een poging tot het manipuleren van onder andere rentetarief Libor in Europa. Foto AFP

De Britse financiële toezichthouder FCA kondigde donderdag aan dat het omstreden rentetarief Libor in 2021 wordt geschrapt. Het rentetarief kwam in 2012 in het nieuws nadat bleek dat bankiers van verschillende banken, waaronder de Rabobank, jarenlang samenwerkten om de rentestand te manipuleren.

In een toespraak op de Londense redactie van persbureau Bloomberg zei de voorzitter van de FCA dat ze Libor willen vervangen door een betrouwbaarder alternatief. Wat er precies voor in de plaats gaat komen, is niet bekend.

Rentestand manipuleren

De London Interbank Offered Rate (Libor) is een rentestandaard die internationaal wordt gehanteerd. Banken over de hele wereld gebruiken het om de rente te bepalen die ze vragen voor bijvoorbeeld hypotheken en leningen. Een panel stelt het rentetarief dagelijks vast. Het vormt de basis voor zo’n 300 biljoen euro aan financiële producten.

Lees ook: Stichting wil wereldwijde schikking Libor-banken

Volgens FCA-topman Andrew Bailey is Libor niet houdbaar vanwege het gebrek aan bruikbare transactiegegevens. Bailey:

“We kunnen de overgang naar een rentetarief op basis van transactiegegevens niet voltooien als de markten ondertussen gebruik blijven maken van Libor in zijn huidige vorm.”

Heimelijk manipuleren

Van 2006 tot 2012 werkten bankiers heimelijk samen om de rentestand te manipuleren. Ze gaven kunstmatig lage of hoge rentestanden door die gunstig waren voor de transacties ze de die dag moesten verrichten. Het schandaal kwam in 2012 aan het licht toen de Britse bank Barclays een schikking trof van 450 miljoen dollar (384 euro) met de Amerikaanse en Britse beurstoezichthouders.

In de nasleep van de Libor-affaire werd 9 miljard dollar aan boetes betaald. Verschillende bankiers werden veroordeeld. De Rabobank betaalde in totaal 774 miljoen euro aan boetes.

Lees ook: Libor-zaak ‘schokkend’, toch gaat Rabo vrijuit
    • Guus Ritzen