Nederland hervat uitleveringen aan Turkije

Verdachten die door Turkije worden gezocht omdat ze Gülen-aanhanger zijn, worden niet uitgeleverd.

Vrouwe Justitia.
Vrouwe Justitia. Foto Lex van Lieshout / ANP

Nederland levert weer verdachten van misdrijven uit aan Turkije. Deze uitleveringen werden vorig jaar na de coup in Turkije stilgelegd, omdat de rechten van verdachten niet genoeg zouden zijn gewaarborgd op dat moment.

In de nasleep van van de coup werden namelijk veel rechters ontslagen. En ook was er sprake van overbevolking in de Turkse gevangenissen door de duizenden arrestaties.

Maar volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft Turkije voldoende garanties gegeven dat de verdachten een eerlijk proces krijgen en goed worden behandeld. Dat meldt persbureau ANP.

Uitsluitend verdachten van criminele misdrijven

Het gaat uitsluitend om mensen die worden verdacht van een crimineel misdrijf in Turkije. Anders zouden in Nederland verblijvende verdachten van drugshandel, mishandeling, inbraken of moord nooit kunnen worden bestraft.

Begin deze maand vond de eerste uitlevering van Nederland aan Turkije plaats in bijna een jaar tijd. Morgen kan een tweede verdachte volgen. Als de rechter dat toestaat tenminste. De verdachte wordt in Turkije gezocht wegens vermeende betrokkenheid bij drugshandel. Hij heeft een kort geding aangespannen om zijn uitlevering te voorkomen.

Geen Gülen-aanhangers uitgeleverd

Verdachten die door Turkije worden gezocht omdat ze Gülen-aanhanger zijn, levert Nederland niet uitgeleverd.

Turkije houdt de geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS woont, verantwoordelijk voor de couppoging van vorig jaar juli. Zijn beweging is volgens president Recep Tayyip Erdogan een terroristische organisatie.