Monetair beleid

Fed begint ‘relatief spoedig’ met afbouwen crisisbalans, renteverhoging komende maanden onzeker

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft woensdag aangekondigd dat ze „relatief spoedig” zal beginnen met het afbouwen van haar balans van circa 4.500 miljard dollar (3.800 miljard euro). De Fed kocht tussen 2008 en 2013 in drie rondes massaal staatsleningen en hypotheekleningen op om de crisis te bestrijden. Tot nu toe vervangt de Fed de leningen die aflopen telkens, waardoor de totale balans op peil blijft. Zo stimuleert de Fed de economie nog steeds. De Fed kondigde woensdag tevens aan dat ze haar belangrijkste rentetarief handhaaft op een bandbreedte van tussen de 1 tot 1,25 procent. De Fed verhoogde de rente in juni voor het laatst.

De Fed meldde ook dat het verwacht dat de inflatie in de VS de komende tijd nog wel enige tijd onder de doelstelling van 2 procent zal liggen. Een aantal grote beleggers, zoals Pimco, vermoedt dat vanwege die opmerking over de inflatie een renteverhoging in het volgende kwartaal nog lang niet zeker is. Mede daarom daalde daalde de dollarkoers ten opzichte van de zes belangrijkste andere munteenheden tot het laagste punt in meer dan een jaar.

President Trump zei deze week dat hij de termijn van Fed-president Yellen die in februari afloopt mogelijk verlengt. „Ik wil graag dat de rente laag blijft en historisch gezien is zij een persoon van lage rentes”. (NRC)