Macron: ‘asielhotspots’ oprichten in Libië

Franse president wil in Libië registratiecentra openen voor migranten die in Europa asiel willen aanvragen.

De Franse president Emmanuel Macron.
De Franse president Emmanuel Macron. Foto Michel Euler / EPA

De Franse president Emmanuel Macron wil in Libië “al vanaf deze zomer” registratiecentra oprichten voor mensen die asiel willen aanvragen in Europa. Het gaat daarbij om vluchtelingen die via de Middellandse Zee de kust van Italië of Griekenland hopen te bereiken.

Macron verklaarde volgens persbureau AFP tijdens een bezoek aan een opvangcentrum in de stad Orléans:

“Het idee is om in Libië ‘hotspots’ op te richten, om te vermijden dat mensen dwaze risico’s gaan nemen hoewel ze niet in aanmerking komen voor asiel. Wij gaan daarom naar hen toe.”

Staakt-het-vuren

Macrons uitspraken komen twee dagen nadat de Franse president in Parijs twee rivaliserende Libische leiders tot een conditioneel staakt-het-vuren wist te bewegen.

Macron hoopt met zijn plannen het grote aantal vluchtelingen terug te dringen dat met hulp van mensensmokkelaars de Middellandse Zee probeert over te steken. Niet zelden zinken de bootjes waarop de mensensmokkelaars de vluchtelingen vervoeren.

2.300 verdonken vluchtelingen

Sinds januari dit jaar hebben al meer dan 100.000 mensen de gevaarlijke tocht van Libië naar Europa afgelegd, stelt het in Zwitserland gevestigde International Organization for Migration (IOM). Volgens de organisatie zijn 2.300 van die migranten verdronken.

Een deel van de mensen die op zee zijn leven waagt, is economisch vluchteling. Dat deel heeft, als het veilig aankomt in Europa, maar weinig kans om asiel te krijgen.

Macron erkent dat er in Libië voldoende veiligheidsgaranties moeten zijn om het plan te laten slagen. Hij hoopt in Europa steun te kunnen verwerven voor zijn plan.

Human Rights Watch: plan roept vooral veel vragen op

Migratie-expert Judith Sunderland van de organisatie Human Rights Watch reageerde tegenover AFP niet enthousiast op het plan van Macron. Ze zei dat de aankondiging van de Franse president vooral veel mensen heeft verrast, inclusief de Europese Commissie.

Hoe Macron zijn plan wil uitwerken, maakte hij volgens Sunderland niet duidelijk. Het plan roept volgens haar daarom “veel vragen op”. Ze noemt het plan om ‘hotspots’ in Libië op te richten “niet nieuw”, maar wel “zeer problematisch”. Het plan dreigt de bescherming van de mensenrechten van vluchtelingen niet te waarborgen.

In Nederland strandde de kabinetsformatie tussen CDA, VVD, D66 en Groenlinks eerder dit jaar op de vraag of vluchtelingen niet beter in landen als Libië opgevangen zouden kunnen worden, in plaats van in Europa.