Lagere omzet dan verwacht voor Deutsche Bank

Volgens topman John Cryan voldoen de cijfers niet aan de langeteremijnverwachtingen van Deutsche Bank.

Logo van Deutsche Bank.
Logo van Deutsche Bank. Foto EPA

Hoewel de winst hoger uitviel, heeft Deutsche Bank in het tweede kwartaal een lagere omzet dan verwacht gedraaid. De tegenvallende prestaties zijn onder meer te wijten aan de verkoop van verlieslatende onderdelen.

De omzet van de Duitse bank daalde het afgelopen kwartaal 10 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, naar 6,6 miljard euro. Volgens topman John Cryan “voldoen [de cijfers] niet aan de langeteremijnverwachtingen” van Deutsche Bank. “De omzetten waren wereldwijd niet zo sterk als we gewild hadden, grotendeels door getemperde activiteiten van klanten op veel kapitaalmarkten”, zegt Cryan in een verklaring.

Naast de verkoop van bedrijfsonderdelen die verlies leden, drukten ook de tegenvallende resultaten bij de zakenbanktak de omzetcijfers. De omzet daar daalde met 16 procent vergeleken met het tweede kwartaal in 2016, van 4,3 miljard naar 3,6 miljard euro.

Lees ook: Wat wordt de nieuwe strategie van Deutsche Bank na dit rampjaar?

De winst wist Deutsche Bank meer dan te verdubbelen vergeleken met vorig jaar, die kwam uit op 822 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg die 408 miljoen euro.

Boetes

Deutsche Bank heeft een aantal zware jaren achter de rug doordat het te maken kreeg met boetes en schikkingen in de Verenigde Staten. In december trof het een schikking van 7,2 miljard dollar (6,9 miljard euro) met de Amerikaanse justitie vanwege de verkoop van rommelhypotheken in het land. Ook was het eerder betrokken bij het schandaal rond de Liborfraude.

Deutsche Bank, opgericht in 1870, is de grootste bank van Duitsland en een van de grootste zakenbanken wereldwijd. Er werken ruim 99.000 mensen. In 2016 had het een jaaromzet van 30 miljard euro.