‘Iran voert succesvolle test met satellietraket uit’

Het testen van raketten is niet verboden, maar wereldwijd zijn er wel zorgen dat Iran werkt aan de ontwikkeling van een langeafstandsraket.

Beeld ter illustratie van de Sayyad-3-raket, een verdedigingsraket van Iran.
Beeld ter illustratie van de Sayyad-3-raket, een verdedigingsraket van Iran. Foto AFP

Iran heeft donderdag een test uitgevoerd met een raket die een satelliet in een baan om de aarde kan brengen. Iraanse staatsmedia melden volgens persbureau AP dat de raket, Simorgh genaamd, een draagkracht heeft van 250 kilogram. De test is volgens diezelfde media succesvol verlopen.

Welke lading de raket had en of dit inderdaad een satelliet was, is nog onbekend. Iran werkt al jarenlang aan een satellietlanceringsprogramma. Dat is ook niet verboden. Het land mag onder de deal die het in 2015 sloot met verschillende wereldmachten rakettesten uitvoeren. In ruil daarvoor bouwt Iran de uraniumvoorraad - noodzakelijk voor het vervaardigen van kernwapens - af. In de Verenigde Staten wordt echter gevreesd dat er het testen van de rakettechnologie onderdeel is van een programma om langeafstandsraketten te ontwerpen.

Lees ook: VS leggen Iran nieuwe sancties op

Onlangs kondigde de regering Trump nieuwe sancties aan tegen het land vanwege hun programma met ballistische raketten en hun rol in de regionale spanningen. Bovendien zou president Hassan Rohani niet handelen “in de geest” van het in 2015 gesloten akkoord. De sancties waren gericht tegen zestien personen die “illegale Iraanse functionarissen en internationale criminele activiteiten” steunen. Het gaat om mensen die Iraanse militairen en de Revolutionaire Garde hielpen door onder meer drones te leveren.