Foto Cynthia van Elk

‘Ik schreef gedichten vanuit mijn hart’

Jong! in het buitenland

Deze zomer in de rubriek Jong! pubers uit negen wereldsteden over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Kenneth Johannes (14) uit New York.

Frankrijk

„Toen ik 11 jaar was woonden mijn moeder en ik een tijdje in Frankrijk, in een buitenwijk van Parijs. Ik vond het eerst vreselijk. Het is niet alsof je naar een andere school in New York verhuist. Maar ik heb er leuke vrienden gemaakt, die ik nu nog mis. Gelukkig hebben we contact en ga ik ze ooit weer opzoeken.”

Terug naar Brooklyn

„Toen we terugkwamen, waren de mensen hier meer veranderd dan wij. Ik dacht dat ik gewoon terug kon vallen in mijn oude leven, maar de connectie met de mensen met wie mijn moeder en ik bevriend waren, was er niet meer. Misschien was ik zelf veranderd, zonder dat ik het door had. Omdat we vlak voor het schooljaar terugkwamen, was het moeilijk om een goede school te vinden waar nog plek was. Ik moet nu iedere dag een uur en vijftien minuten reizen naar de stad.”

Poetry

„In de brugklas gaf mijn leraar Engels me op voor Poet Linc [een poetry slam]. Het leek me in eerste instantie niks, ik dacht dat ik dichten stom zou vinden en niet goed genoeg zou zijn. Maar mijn moeder zegt altijd: probeer het en als het niet lukt, heb je op z’n minst je best gedaan. Toen ik begon, dichtte ik over superhelden, Batman en Superman, omdat die mijn favoriet zijn. En daarna werd het wat depressiever. Ik schreef vanuit mijn hart. Waarom is alles zo donker en verdrietig, vroeg mijn moeder. Ik denk nu dat ik aan real life ‘clickbaiting’ deed, zodat mensen met meer aandacht mijn werk zouden lezen en me vragen zouden stellen.”

Kenneth is a 14 year old teenager living in Brooklyn, NY.
Kenneth is a 14 year old teenager living in Brooklyn, NY.
Kenneth is a 14 year old teenager living in Brooklyn, NY.
Foto’s Cynthia van Elk

Geld nodig

„Ik ga deze zomer naar Maryland om te werken in het restaurant van mijn familie. Ik heb geld nodig. Als je in New York iets wilt doen, heb je geld nodig. Ik wil mijn ouders niet om geld vragen. Dat zou voelen alsof ik het van hen afpak. En als ik het zelf verdien, kan ik het ook uitgeven zoals ik wil.”

Fotografie

„Ik ga zo naar Manhattan om mijn foto’s uit te printen. Ik heb ontdekt dat ik mijn werk kan verkopen. Omdat het abstract is, kan ik er 100 tot 150 dollar voor vragen. Ik fotografeer meestal de stad, maar sinds ik de tv-serie Stranger Things heb ge-bingewatched, laat ik mijn vrienden scènes uit oude horrorfilms naspelen.”

Deze zomer in de rubriek Jong! pubers uit negen wereldsteden over zichzelf, de wereld en elkaar. pubers@nrc.nl