Ex-topman Petrobras opgepakt in corruptieonderzoek

De arrestatie van Bendine is opvallend. In 2015 werd hij aangesteld om schoon schip te maken bij het door corruptieschandalen geplaagde olieconcern.

Ex-topman van Petrobras Aldemir Bendine. Bendine is opgepakt in het onderzoek naar de het grootschalige corruptieschandaal rond de staatsoliemaatschappij.
Ex-topman van Petrobras Aldemir Bendine. Bendine is opgepakt in het onderzoek naar de het grootschalige corruptieschandaal rond de staatsoliemaatschappij. Foto Reuters

De Braziliaanse autoriteiten hebben donderdag de voormalig topman van staatsoliebedrijf Petrobras, Aldemir Bendine, opgepakt op verdenking van corruptie. De arrestatie van Bendine is opvallend. In 2015 werd hij juist aangesteld om schoon schip te maken bij het door corruptieschandalen geplaagde olieconcern.

Reuters schrijft dat de autoriteiten Bendine ervan verdenken smeergeld te hebben aangenomen van de Braziliaanse onderneming Odebrecht. Odebrecht is een van de grootste bouwconcerns ter wereld en tevens een van de hoofdrolspelers in de smeergeldaffaire rond Petrobras. Kort nadat Bendine was aangesteld als directeur, zou hij 3 miljoen Braziliaanse real (ongeveer 800.000 euro) van het bouwbedrijf hebben geëist, schrijft de procureur-generaal in een verklaring.

‘Niet beschadigd’

Als Odebrecht dit geld zou betalen aan de topman, zou het bouwbedrijf “niet beschadigd worden door Petrobras” in het grootschalige corruptieschandaal dat een jaar daarvoor was losgebarsten, beloofde Bendine. Odebrecht betaalde. Daarnaast zou Bendine in 2017 nog eens 3 miljoen real hebben gekregen van het bouwbedrijf nadat hij Petrobras had verlaten. Waarom hij dit geld kreeg, laat de procureur-generaal in de verklaring niet weten, zo schrijft Reuters.

Lees ook: Populaire Lula krijgt 9,5 jaar celstraf

Bendine was directeur tussen 2015 en 2016. Bij zijn aantreden excuseerde Bendine zich publiekelijk aan alle Brazilianen voor de affaire. “We voelen ons beschaamd over wat er is gebeurd”, zei hij. Maar: “Petrobras is het slachtoffer van alles wat het bedrijf is overkomen.”

Daarvoor hij was van 2009 tot 2015 topman bij staatsbank Banco do Brasil, een van de grootste banken van het land. De arrestatie van Bendine vormde onderdeel van een grote politieactie donderdag. Drie arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd, net als elf huiszoekingsbevelen.

Corruptieschandaal

Het corruptieschandaal rond Petrobras beheerst al jaren de Braziliaanse politiek. In 2014 kwam aan het licht dat leveranciers van Petrobras, waaronder Odebrecht, steekpenningen betaalden in ruil voor contracten. Smeergeld vloeide naar bestuurders van het oliebedrijf en naar hoge politici, in ruil voor politieke steun. Politici financierden hun verkiezingscampagnes met het smeergeld. Het gaat naar schatting om 2 miljard dollar (1,7 miljard euro).

Meer dan honderd topfunctionarissen en politici zijn inmiddels veroordeeld. In de aanloop naar het WK voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016) werkten Odebrecht, Petrobras en Braskem, een dochterbedrijf van Odebrecht, samen aan verschillende grote projecten. Met opzet stelde Odebrecht daarbij hoge rekeningen op en sluisde het de extra inkomsten door naar invloedrijke politici.

In ruil hiervoor kreeg de bouwonderneming meer opdrachten. Op hun beurt financierden politici met het smeergeld verkiezingscampagnes. Er ging naar schatting voor 2 miljard dollar (1,7 miljoen euro) aan smeergeld rond tussen Petrobras, Odebrecht en Braskem.

In de corruptie-affaire is eerder deze maand voormalig Braziliaans president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf. De rechter achtte bewezen dat Lula, president tussen 2003 en 2011, voor één miljoen euro aan steekpenningen ontving van bouwbedrijf OAS.