Erfgenamen Michael Jackson moeten producer miljoenen betalen

Quincy Jones heeft volgens de jury recht op 8 miljoen euro aan royalty’s en productiekosten.

Michael Jackson en Quincy Jones in 1984.
Michael Jackson en Quincy Jones in 1984. Foto Doug Pizac/AP

De erfgenamen van Michael Jackson zijn producer Quincy Jones een bedrag verschuldigd van 9,4 miljoen dollar, omgerekend zo’n 8 miljoen euro, aan royalty’s en productiekosten. Dat heeft een twaalfkoppige jury in Los Angeles woensdag bepaald, meldt AP. Jones was onder meer betrokken bij de productie van hits als Billie Jean en Thriller.

Jones had ruim 25 miljoen euro geëist in de rechtszaak die hij bijna vier jaar geleden aanspande. De erfgenamen wilden echter niet verder gaan dan 334.000 euro. Jones na de uitspraak:

“Deze rechtszaak ging nooit over Michael. Het ging over het beschermen van de integriteit van het werk dat we hebben verricht in de opnamestudio en de nalatenschap van wat we hebben gecreëerd. Ondanks dat dit niet het bedrag is waar ik naar op zoek was, ben ik de jury erg dankbaar dat ze in ons voordeel heeft beslist.”

De advocaat van de erfgenamen zei verrast te zijn met de uitspraak en gaat ertegen in beroep.

Lees ook: Michael deed het slimmer dan Paul

This Is It

De zaak draait om de film This Is It, waarin het laatste concert van Michael Jackson is vastgelegd, en twee shows van Cirque du Soleil waarin nummers van Jackson worden gebruikt. Volgens Jones hebben Sony en de erfgenamen van de in 2009 overleden ‘King of Pop’ de nummers onjuist bewerkt om onder royalty’s en productiekosten uit te komen. De 84-jarige producer stelt dat alleen hij de rechten bezit op het bewerken van de nummers.

De erfgenamen hielden echter vol dat Jones alleen recht heeft op licentiekosten van de genoemde producties, waarvan de contracten dateren uit 1978 en 1985.