Lisanne (25) tijdens euthanasie: ik ben heel blij

Een aangrijpende documentaire bij Omroep Gelderland laat je getuige zijn van de laatste twee weken van ‘sitdown-comédienne’ Lisanne Herder. De kijker is zelfs bij het allerlaatste moment van haar leven.

Screenshot documentaire It's just a ride

“Het is heel fijn dat jullie hier zijn, want nu weet ik zeker wie ik niet op mijn begrafenis wil.” Lisanne Herder had nog veel (harde) grappen te vertellen, in de laatste vijftien dagen van haar leven. De comédienne staat centraal in een aangrijpende documentaire bij Omroep Gelderland, die donderdagavond wordt uitgezonden maar nu al online staat.

Lisanne Herder uit Arnhem kreeg in 2011 enige bekendheid door haar optreden in het talentenprogramma Holland’s Got Talent. Ze bereikte de halve finale als zogenoemde sitdown-comédienne: comédienne in een rolstoel. Herder was door zuurstofgebrek bij haar geboorte zowel links als rechts deels verlamd. Ook was ze manisch depressief, had ze borderline en was ze naar eigen zeggen “bang voor alles, behalve voor op het podium staan”.

‘Ik ben echt heel blij’

De laatste jaren ging zowel haar fysieke als psychische gezondheid hard achteruit en perspectief op behandeling was er niet. Op 18 september 2015 koos Herder voor euthanasie, op 25-jarige leeftijd. In de documentaire It’s just a ride volgen regisseurs Hank van Bosstraten en Patrick Meijer (zelf ook comedians) de laatste twee weken van haar leven. Zo zijn ze bij haar laatste optreden, maar ook bij het moment dat haar leven wordt beëindigd.

De kijker ziet dat bij Herder een infuusnaald wordt ingebracht, en dat ze de hulpverlener daarna in tranen bedankt: “Het is de meest rare dank je wel ever, maar – dit klinkt heel achterlijk – ik ben echt heel blij.” Vervolgens krijgt Herder van een aantal dierbaren een allerlaatste knuffel en zwaait zij een allerlaatste keer naar de camera. Het laatste gedeelte van de euthanasie is niet in beeld gebracht.

Bekijk hier de trailer van It’s just a ride (bevat schokkende beelden):

Emotioneel project

Voor de makers, die Herder kenden uit het comedycircuit, was het een emotioneel project. “De laatste vijftien dagen zijn we bijna continu bij haar geweest”, vertelt regisseur Patrick Meijer. “We wilden laten zien hoe moeilijk ze het had en daarom besloten we heel dichtbij haar te blijven.” Het was voor de makers dan ook vanzelfsprekend om ook bij het laatste moment van Herders leven te zijn. Volgens Meijer was de documentaire voor haar een laatste wens. “Ze vond het denk ik belangrijk dat mensen haar niet zouden vergeten.”

Lees ook: SGP in The Wall Street Journal: ‘In the Netherlands, the doctor will kill you now’