Air France-KLM neemt groot belang in Virgin

De transactie is onderdeel van een megadeal in de luchtvaart waarbij Delta en China Eastern elk een belang van 10 procent in Air France-KLM nemen.

Vliegtuigen van KLM en Delta.
Vliegtuigen van KLM en Delta. Foto Koen van Weel/ANP

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM neemt een fors belang in het Britse Virgin Atlantic Airways. De Frans-Nederlandse combinatie verwerft 31 procent van de aandelen in het bedrijf van de Britse zakenman Richard Branson, zo meldt Air France-KLM op haar site. De deal maakt onderdeel uit van een dubbele overeenkomst waarbij concurrenten Delta en China Eastern dan weer een belang van 10 procent nemen in Air France-KLM.

Air France-KLM betaalt 220 miljoen Britse Pond (bijna 247 miljoen euro) voor het belang in Virgin. De aandelen worden overgenomen van Virgin Group, het imperium van zakenman Branson. Delta en China Eastern betalen in totaal 751 miljoen euro voor hun aandeel in het Frans-Nederlandse bedrijf.

Air France-KLM en Delta hebben daarmee samen 80 procent van de aandelen in Virgin in handen. Het Amerikaanse Delta nam in 2012 namelijk al een belang van 49 procent in de Britse luchtvaartmaatschappij. Air France-KLM wordt met de overname naar eigen zeggen de “Europese pilaar” in een wereldwijd netwerk aan luchthavens. Samen met Delta en Virgin heeft de nieuwe combinatie belangrijke standplaatsen als Amsterdam, Atlanta, Boston, Los Angeles, Londen, New York, Parijs, Salt Lake City en Seattle.

“Samen met Delta en Virgin Atlantic maakt dit ons de nummer één alliantie waar het het vliegverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten betreft”, zei topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM donderdag. “Met China Eastern consolideren we onze positie op een belangrijke groeimarkt.”

De deal moet - mits goedgekeurd door mededingingsautoriteiten - in 2018 worden afgerond. Air France-KLM zal in de raad van bestuur van Virgin eenzelfde aantal vertegenwoordigers krijgen als Delta.

China Eastern en Delta dragen lid RvC Air France-KLM aan

De strategische samenwerking tussen Air France-KLM en Delta gaat nog verder dan enkel de strategische samenwerking ten aanzien van Virgin. Delta neemt net als China Eastern een belang van 10 procent in de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, die daardoor nieuw kapitaal verwerft. Beide partijen mogen in ruil onder meer elk een lid van de raad van commissarissen van Air France-KLM benoemen.

“Je kunt de stap van Air France-KLM niet los zien van het aandelenpakket dat Delta neemt”, stelt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). “Virgin is min of meer een dochtermaatschappij geworden van Delta en dat mag eigenlijk niet. Het aandelenpakket van Air France-KLM in Virgin moet dan ook als een uitruil worden beschouwd.”

Volgens hem verdiept het Frans-Nederlandse bedrijf hiermee de samenwerking aanmerkelijk. “Op strategisch niveau bestond deze Transatlantische-Aziatische samenwerking al en deze is nu verdiept naar het eigendomschap. Het betekent dat de maatschappijen nog verder gaan samenwerken en de netwerken nog beter op elkaar gaan afstemmen.”

Voor Air France-KLM is het volgens Van Doesburg belangrijk ook in Azië een stevige voet aan de grond te houden. “Je ziet dat de concurrentie tussen Europa en Azië toeneemt, vooral door de opkomst van verschillende door de staat gesubsidieerde maatschappijen in het Midden-Oosten, zoals Emirates en Etihad. Air France-KLM en China Eastern kunnen bij elkaar hubs, dat zorgt voor een betere vluchtfrequentie en betere dienstverlening.

“Een historische stap”, noemt Bob van der Wal, voorzitter van de vakbond VHKP voor hoger personeel, de donderdag aangekondigde deals. “Er is op deze manier sprake van een samenwerking op intercontinentaal niveau. Dat is een goede ontwikkeling voor Air France-KLM als je het hebt over verbonden continenten. Daarnaast is het slim om de verschillende belangen aan elkaar te koppelen door een belang te nemen in de verschillende luchtvaartbedrijven.”

Cultuurverschillen

Wat de nieuwe situatie betekent voor de positie van KLM binnen het bedrijf is nog niet bekend. Vorige week lekte via de NOS een intern rapport uit over de cultuurverschillen tussen de Nederlanders en Fransen binnen de luchtvaartcombinatie. De toekomst van het bedrijf komt daardoor mogelijk in gevaar, concludeerden onderzoekers na gesprekken met 47 managers binnen Air France-KLM.

Onlangs werd bekend dat de Franse maatschappij komt met een budgetdochter, Joon. Bestuursvoorzitter wil daarmee de scheefgroei tussen KLM en Air France vlottrekken. Waar KLM de afgelopen jaren wist te groeien dankzij kostenbesparingen, blijft die groei tot nu toe uit bij Air France

De luchtvaartcombinatie houdt op 4 september een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij de investeringen ter goedkeuring worden voorgelegd.