Baby Charlie

Rechter: terminaal zieke baby overbrengen naar hospice

De terminaal zieke Britse baby Charlie Gard wordt overgebracht naar een hospice om te sterven. Woensdagavond zeiden de ouders van het kind dat zij hiermee instemmen. Dat meldt de BBC.

Eerder op de dag gaf een rechter de ouders tot donderdagmiddag om een akkoord te bereiken met de artsen die Charlie behandelen in een kinderziekenhuis. De ouders willen het kind het liefst thuis laten sterven, maar de behandelend artsen willen het jongetje in het ziekenhuis of in een hospice laten overlijden. De elf maanden oude baby lijdt aan een zeer zeldzame erfelijke ziekte, die zorgt voor verergerende hersenschade en spierverzwakking.

De ouders hopen dat zij de laatste levensdagen van Charlie met hem in het hospice mogen doorbrengen. Aldaar zal op een onbekend moment de beademingsapparatuur van het kind worden verwijderd. De locatie van het hospice wordt niet bekendgemaakt.

De rechtszitting van woensdag ging erom of de ouders van Charlie hun ongeneeslijk zieke kind mee naar huis mochten nemen, waar hij zonder apparatuur zou kunnen sterven. Dit was volgens de behandelend artsen niet mogelijk: Charlie heeft de beademingsapparatuur en intensieve verzorging in het ziekenhuis nu eenmaal nodig en heeft zonder de machines hooguit enkele uren te leven. Alleen een hospice was een alternatief. (NRC)