Veiligheidsvoorzieningen Tempelberg geschrapt

Dinsdag werd al bekend dat alle metaaldetectoren die Israël had neergezet bij de Tempelberg zouden worden verwijderd.

De Tempelberg in Jeruzalem.
De Tempelberg in Jeruzalem. Foto Atef Safadi/EPA

De Israëlische politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag alle extra veiligheidsvoorzieningen weggehaald bij de Tempelberg. Moslimleiders in Jeruzalem hebben gelovigen opgeroepen weer te gaan bidden bij de Al-Aqsa-moskee.

De veiligheidsmaatregelen werden getroffen nadat op 14 juli twee Palestijnen Israëlische politieagenten hadden aangevallen. Als gevolg van aangekondigde extra veiligheidsmaatregelen braken rellen uit bij de Al-Aqsa-moskee waarbij vier Palestijnen en drie Israëliërs omkwamen. Honderden mensen raakten gewond.

Lees ook: Tempelberg-rellen uitgegroeid tot internationale crisis

Dinsdag werd al bekend dat alle metaaldetectoren die Israël had neergezet bij de Tempelberg zouden worden vervangen door “minder opdringerige technische middelen”. Nu zijn ook alle camera’s verwijderd.

Met het verwijderen van de extra veiligheidsmaatregelen hoopt Israël een einde te maken aan de politieke onrust die sinds 14 juli is ontstaan. Woensdagavond protesteerden nog duizenden Palestijnen bij de Leeuwenpoort, een van de ingangen van de Tempelberg. Zij eisten dat álle veiligheidsmaatregelen worden verwijderd.

Lees ook: Bidden onder dreiging van geweld

NRC-redacteur Wilmer Heck, die donderdag aanwezig is bij de Leeuwenpoort, merkt op dat premier Netanyahu nu op nóg meer kritiek zal kunnen rekenen van onder meer rechtse Israëlische politici:

“Dit is een zware politieke nederlaag voor Netanyahu. Nadat hij afgelopen dinsdag had besloten de detectiepoorten te verwijderen, bleek uit een peiling dat 77 procent van de Israëliërs daar niet achter stond. Het leek erop dat Netanyahu niet nóg een concessie kon doen, maar uit angst voor gewelddadig protest bij met name het vrijdagmiddaggebed van morgen, heeft hij toch opnieuw water bij de wijn gedaan.”

Naftali Bennett, leider van de ultrarechtse partij Het Joodse Huis, heeft het besluit van Netanyahu om de extra veiligheidsmaatregelen in te trekken eerder een “overgave” genoemd.

Als gevolg van de aanslag op 14 juli werd het vrijdagmiddaggebed geannuleerd. Dat gebeurde voor het laatst in 2000. De Tempelberg werd na het incident voor het eerst sinds 2014 afgesloten.