20.000 varkens gedood bij boerderijbrand, asbest vrijgekomen

In een groter gebied rond de varkensstal zijn roetdeeltjes vrijgekomen. Die kunnen gevaarlijk zijn, waarschuwt de veiligheidsregio.

Grote, donkere rookwolken bij een brand in een varkensstal in het dorp Erichem.
Grote, donkere rookwolken bij een brand in een varkensstal in het dorp Erichem. Foto Ginopress / ANP

Bij een grote brand in een varkensstal even buiten het dorp Erichem in Gelderland zijn donderdag 20.000 varkens omgekomen. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier zijn er in Nederland niet eerder zoveel varkens omgekomen bij één brand. Het sein brand meester is al gegeven, maar op sommige plekken laait het vuur het nog op. De veiligheidsregio meldt dat er een kleine hoeveelheid asbest is vrijgekomen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen, aldus een woordvoerster van de brandweer. Op het moment dat de brand uitbrak waren er geen mensen in de stal.

Aanvankelijk bestond de angst dat de brand zou kunnen overslaan naar andere panden van de boerderij. De brand ging gepaard met veel rook die in de wijde omtrek te zien was. De veiligheidsregio waarschuwt mensen in ieder geval de vrijkomende deeltjes niet aan te raken. Er is asbest neergekomen in een klein gebied direct rond de afgebrande stal. Waar de grens precies ligt, wordt nog onderzocht.

NL Alert

Omwonenden werden donderdag met een NL Alert gewaarschuwd uit de rook te blijven en ramen en deuren dicht te houden. Gasten van de naastgelegen camping Vergarde kunnen het beste in hun caravan of tent blijven of naar het hoofdgebouw gaan. “Een tent voldoet niet”, zegt de veiligheidsregio.

Twitter avatar CrisisGLZ Veiligheidsregio GZ Campinggasten Vergarde wordt geadviseerd in hun kampeermiddel te blijven of naar ’t hoofdgebouw te gaan. Raap vrijkomende deeltjes niet aan

In een groter gebied rond de varkensstal zijn roetdeeltjes vrijgekomen. Die kunnen gevaarlijk zijn, waarschuwt de veiligheidsregio. Die raadt mensen aan hun handen en groente uit de tuin goed te wassen, speeltoestellen en speelplaatsen goed af te spoelen en de voeten goed te vegen.

‘Geen dalende trend te zien’

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, die al langer tegen megastallen strijdt, zegt dat haar fractie na de zomer opnieuw op maatregelen gaat aandringen om de kans op dit soort drama’s te verkleinen. Zij zegt tegen persbureau ANP:

“Het actieplan van de overheid uit 2011 is er eigenlijk alleen één op papier. Het werkt niet. Er is geen dalende trend te zien, niet in het aantal branden en niet in de aantallen omgekomen dieren.”

Ook volgens Wakker Dier moeten er, als er al zulke grote stallen worden gebruikt, veel strengere maatregelen komen. Maar liever nog ziet de organisatie kleinere bedrijven.