Witteveen Mode failliet na belastingschuld

Met het faillissement dreigt er weer een winkelketen uit het Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Het bedrijf heeft zo’n 100 vestigingen.

Witteveen verdwijnt waarschijnlijk uit het straatbeeld.
Witteveen verdwijnt waarschijnlijk uit het straatbeeld. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Modeketen Witteveen is failliet verklaard. De uitspraak werd dinsdag gedaan door de rechtbank Midden-Nederland. Een te hoog opgelopen belastingschuld heeft tot het faillissement geleid. Witteveen Mode zou zich niet houden aan de betalingsregeling, meldt De Telegraaf

Met het faillissement van dameskledingverkoper Witteveen, met 98 filialen en 400 medewerkers, dreigt er weer een winkelketen uit het Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Eerder gingen onder meer V&D, MS Mode en Miss Etam failliet. Bij MS Mode en Miss Etam kwam het tot een doorstart. Witteveen richtte zich op “de modebewuste volwassen vrouw”.

Witteveen Mode verkeert al langer in financiële problemen. Zo greep huisbankier ABN Amro in mei in bij de noodlijdende modeketen. ABN wilde een gedeelte van de schuld van het modebedrijf omzetten in een gedeeld eigenaarschap. In juni kreeg de banktoestemming van de ACM, maar voordat dat rond was, is Witteveen Mode onverwachts alsnog failliet verklaard.

Nieuwe winkel in Drachten

Ondanks de slechte prestaties werden tussen 2010 en 2014 nog wel twintig winkels geopend. Vorige week vrijdag opende de keten nog een nieuwe winkel in Drachten, de eerste in Friesland.

De winkeleigenaren kregen de opdracht vandaag nog open te gaan. Het is onduidelijk of dat de volgende dagen ook nog zo is. Ook is er nog niets bekend over de kansen op een doorstart. Later op woensdag komt de curator met een verklaring.

Uit het jaarverslag over 2015, de laatst gepubliceerde jaarcijfers, blijkt dat het modebedrijf onder meer een bankschuld van ruim 9 miljoen euro had en een nettoverlies van 883.000 euro leed.