Ultieme poging om van Obamacare af te komen

Gezondheidszorg VS De Republikeinen in de Senaat proberen deze week wederom van Obamacare af te komen. Niemand weet nog hoe precies.

Senator John McCain arriveert op Capitol Hill met een snee boven zijn oog. Foto Eric Thayer/Reuters
Senator John McCain arriveert op Capitol Hill met een snee boven zijn oog. Foto Eric Thayer/Reuters

De Amerikaanse Senaat is dinsdag begonnen aan een ultieme poging Obamacare af te schaffen en eventueel te vervangen door een nieuwe zorgwet. De stemprocedure werd ingezet door Senaatsvoorzitter Mitch McConnell, leider van de Republikeinse fractie. Wat ongekend was: niemand wist van tevoren welke voorstellen deze week precies ter tafel komen. En dat bij een dossier dat tientallen miljoenen Amerikanen raakt en waarmee een zesde van de Amerikaanse economie is gemoeid.

De Republikeinen besloten dinsdag eerst tot een plenair debat over Obamacare, met de stem van vijftig van hen plus die van vicepresident Mike Pence. Twee Republikeinen, Lisa Murkowski uit Alaska en Susan Collins uit Maine, weerstonden de immense druk uit eigen partij en stemden tegen. Veel aandacht ging naar de ja-stem van senator John McCain, die vorige week gediagnosticeerd werd met een kwaadaardige hersentumor. Hij vloog voor de stemming uit zijn thuisstaat Arizona terug naar Washington en kreeg in de Senaat een staande ovatie. McCain, een grote snee boven zijn linkeroog na een operatie, hield een emotionele speech over de polarisatie, de vechtmentaliteit en het gebrek aan effectiviteit in de Senaat. „We krijgen niets gedaan”, aldus McCain, sinds drie decennia in de Senaat.

McCain stemde daarna tegen het eerste wetsvoorstel dat in stemming werd gebracht, een van McConnells plannen ter vervanging van Obamacare. Maar liefst acht andere Republikeinen weigerden de partijlijn en de wens van Trump te volgen en stemden tegen het voorstel van McConnell, net als alle 48 Democraten.

Komende dagen zullen eerdere wetsvoorstellen en nieuwe amendementen in stemming komen. De uitkomst is zeer onvoorspelbaar. Het is de Republikeinen ondanks zeven jaar oppositie afgelopen tijd niet gelukt een zorgwet te bedenken die schraal genoeg is om libertairen als Rand Paul te bevredigen, en tegelijk gul genoeg om de zorgen van gematigde Republikeinen, vaak afkomstig uit staten die lijden onder de drugsepidemie, weg te nemen. Toch ziet de politiek geslepen McConnell nu kennelijk een kans Obamacare, temidden van procedurele chaos, desnoods zonder vervanging een doodsteek te bezorgen. Eerder werd berekend dat bij substantiële wijzigingen in het zorgstelsel 22 tot 32 miljoen mensen hun zorgverzekering kunnen verliezen.