Uitzendbureau

Randstad profiteert van aantrekkende economie

Een aantrekkende economie en modernisering van de arbeidsmarkt, vooral in Zuid-Europa: dat blijkt goed nieuws voor uitzendbureau Randstad. Het op een na grootste uitzendbureau ter wereld presenteerde dinsdag bijzonder goede kwartaalcijfers, vooral dankzij omzetstijgingen in Spanje, Portugal en Italië.

De omzet van Randstad, ook eigenaar van uitzendbureau Tempo-Team en detacheringsbureau Yacht, was de afgelopen drie maanden 5,87 miljard euro. Dat is een groei van 9,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten, overnames en het aantal werkdagen.

Een belangrijke verklaring voor het succes in Zuid-Europa is dat de economische groei daar korter geleden op gang is gekomen, zegt topman Jacques van den Broek in een toelichting aan NRC. „Spanje is bijvoorbeeld hard geraakt door de eurocrisis. Je ziet nu dat de economie zich daar aan het herstellen is, met zo’n 3 procent economische groei. Wij profiteren daarvan.” Op het Iberisch schiereiland steeg de omzet van Randstad met 16 procent.

In Italië was omzetstijging nog sterker: 29 procent. Randstad profiteerde daar niet alleen van de aantrekkende economie, maar ook van de economische hervormingen die de regering doorvoert. „De arbeidsmarkt flexibiliseert en moderniseert”, zegt Van den Broek. Dat leidt tot de inhuur van meer uitzendkrachten.

Het onderliggende bedrijfsresultaat van Randstad steeg van 240 miljoen naar 262 miljoen euro. De nettowinst daalde met 2 procent naar 153 miljoen euro. Dat komt onder andere doordat Randstad meer heeft afgeschreven op overgenomen bedrijven en goodwill.

De tegenvallende winst is volgens topman Van den Broek ook te verklaren uit de omzetstijging in Zuid-Europa. Randstad moet zijn uitzendkrachten daar wat vaker betalen met geld uit eigen kas omdat de bedrijven hun betaling aan Randstad soms later overmaken. „In Zuid-Europa moeten we gemiddeld wat langer op ons geld wachten”, zegt Van den Broek. „Dus als de markt daar aantrekt, hebben we meer kapitaal nodig om te kunnen voorfinancieren. Maar dat is een probleem dat ik graag heb.”

In Noord-Amerika steeg de omzet in het tweede kwartaal met slechts 1 procent. „Blijkbaar is er wat onzekerheid in de markt”, zegt Van den Broek. „We zagen daar in het eerste kwartaal al dat het consumentenvertrouwen lager is geworden. Maar wij doen het alsnog beter dan de markt.” In de Verenigde Staten heeft Randstad een marktaandeel van 3,5 procent.