Dekker moet islamitische school bekostigen

Eerder hield demissionair staatssecretaris Dekker de financiering van de tweede islamitische school in Nederland tegen.

Staatssecretaris Dekker is bang dat kinderen zich door de geplande islamitische school van Nederland zullen afkeren.
Staatssecretaris Dekker is bang dat kinderen zich door de geplande islamitische school van Nederland zullen afkeren. Foto Bart Maat/ANP

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) moet een islamitische middelbare school in Amsterdam toch bekostigen. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. Hij wilde de school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) eigenlijk niet financieren met belastinggeld, omdat hij bang was dat de instelling de leerlingen zich van de maatschappij laat afkeren. De staatssecretaris moet nu voor 1 augustus 2017 een nieuw besluit nemen.

De gemeente Amsterdam en het ministerie houden de financiering van de school al jaren tegen. Een bestuurslid betuigde medio 2014 openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur zou onvoldoende afstand van deze uitlatingen hebben genomen. Dekker vond daarom dat de school er, ondanks een eerdere positieve beslissing in 2011, toch niet moest komen.

De demissionaire staatssecretaris vreesde dat het bestuur dit gedachtegoed ook toe zou laten in het onderwijs aan de leerlingen. Die vrees werd versterkt doordat SIO vervolgens niet wilde meewerken aan een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs, aldus Dekker. Volgens de Raad van State heeft de bewindsman niet juist gehandeld in zijn afwijzing van de school.

Wel afstand genomen

Volgens de Raad van State heeft het huidige bestuur juist wel afstand genomen van de uitlatingen. Ook heeft de Onderwijsinspectie nooit formeel verzoek ingediend tot medewerking. Daarom is er volgens de Raad van State geen gegronde reden om de komst van de school te weigeren, concludeert de RvS:

“Hoewel SIO niet bereid was om vrijwillig mee te werken aan een oriënterend gesprek met de Inspectie voor het onderwijs, heeft zij de Inspectie wel laten weten “tot haar dienst” te staan als de Inspectie een onderzoek zou vorderen.”

Er is nu één islamitische middelbare school in Nederland: het Avicenna College in Rotterdam. Het Islamitisch College Amsterdam en de Ibn Ghaldoun-school gingen failliet in 2010 en 2013. In beide gevallen stopte de overheid de subsidie omdat de kwaliteit van het onderwijs volgens de Onderwijsinspectie onder de maat was.

Lees ook: ‘Dekker houdt die islamitische school niet tegen’

De SIO deed ook verzoeken tot het stichten van een islamitische scholengemeenschap in Den Haag, maar kon niet aannemelijk maken dat hier voldoende leerlingenpotentieel is.

De Wet op het voortgezet onderwijs bepaalt dat uiterlijk zes jaar na het stichtingsbesluit moet worden begonnen met het geven van onderwijs. Voor SIO betekent dit dat de school uiterlijk op 1 augustus 2017 van start zou moeten gaan. De gemeente Amsterdam heeft een gebouw beschikbaar gesteld voor de school. Het is nog de vraag of de nieuwe islamitische middelbare school zomaar kan beginnen per september 2017. Atasoy zei onlangs dat iedereen klaar staat om van start te gaan, maar een gebouw schoolklaar maken kost tijd.