Twee weken cel voor bedelaars in Kopenhagen

Wie in Denemarken wordt opgepakt voor bedelen, kan tot twee weken onvoorwaardelijk gevangenisstraf krijgen.

Treineizigers op weg naar Kopenhagen worden gecontroleerd. In Denemarken is bedelen, bijvoorbeeld op stations en andere openbare plekken, verboden.
Treineizigers op weg naar Kopenhagen worden gecontroleerd. In Denemarken is bedelen, bijvoorbeeld op stations en andere openbare plekken, verboden. Foto Casrten Rehder/EPA

In Kopenhagen zijn dinsdag drie mensen veroordeeld voor bedelen. Een vrouw en twee mannen kregen ieder twee weken gevangenisstraf, schrijft het lokale persbureau Ritzau. Ze zijn alle drie van buitenlandse komaf en werden gearresteerd bij verschillende trein- en metrostations in de Deense hoofdstad.

Twee van de verdachten werden opgepakt door politieagenten in burger, die zijzelf hadden benaderd met de vraag om geld. Dat vertelden de politiemensen in de rechtbank. De bedelaars zelf waren niet aanwezig tijdens de zitting.

In de afgelopen twee weken werden in Kopenhagen in totaal vijf mensen veroordeeld voor bedelen. Hun gedrag wordt gezien als verstorend voor de openbare orde. Op de openbare weg, bij stations en in het openbaar vervoer is bedelen verboden.

Lees ook: Kan een Roma-vrouw worden uitgezet wegens bedelen? Deze zaak speelde eind vorige jaar in Denemarken.

Zakdoekjes in de trein

Vorig jaar klonk in de Deense politiek de roep om strengere maatregelen tegen bedelaars. Door nieuwe wetgeving kan bedelen in Denemarken nu direct leiden tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, zonder dat de overtreder eerst een waarschuwing krijgt. De maximale straf is dan twee weken.

In Nederland geldt in steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag een verbod op bedelen, maar in 2000 werd bedelarij uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt. In de steden geldt meestal een geldboete. In 2016 nam volgens de NS en de politie het aantal meldingen van bedelen in de trein toe, bijvoorbeeld door ‘zakdoekjesleggers’. Ook dat is in Nederland verboden, maar de politie kan de overtreders alleen oppakken als zij op heterdaad worden betrapt.

Lees ook: In Rotterdam geldt in het openbaar vervoer een reisverbod voor bedelaars.