Terrorismeverdachte Laura H. voorlopig vrij

Het OM vreest niet meer dat Syriëganger Laura H. in Nederland een aanslag wil plegen. De rechtbank schorst haar voorlopige hechtenis.

De extra beveilgde gevangenis van Vught, waar Laura H. in voorlopige hechtenis zat.
De extra beveilgde gevangenis van Vught, waar Laura H. in voorlopige hechtenis zat. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De van terrorisme verdachte Laura H. (21) mag thuis haar proces afwachten. De rechtbank van Rotterdam besloot woensdag haar voorlopige hechtenis te schorsen. H., die vorig jaar terugkeerde uit Syrië, zat vast in de zwaarbeveiligde gevangenis van Vught.

H. vertrok in 2015 met haar man Ibrahim en kinderen naar Raqqa, de stad die door de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) werd uitgeroepen tot de hoofdstad van het kalifaat. De vrouw kwam daarna terecht in Mosul en wist in augustus vorig jaar te ontsnappen. Bij aankomst op Schiphol werd ze direct gearresteerd op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Zelf zegt H. onder dwang van haar man naar het kalifaat te zijn gegaan.

Lees ook: Laura’s vader vertelde aan NRC hoe hij zijn dochter hielp te ontsnappen uit het kalifaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) vreesde dat H. in opdracht van IS naar Nederland was gekomen en hier een aanslag wilde plegen. Ze werd daarom in hechtenis gehouden. Maar tijdens een regiezitting vorige week liet het Openbaar Ministerie (OM) weten geen aanwijzingen voor dit scenario te hebben. Het OM verzette zich dan ook niet langer tegen haar voorlopige vrijlating, iets waar de verdediging meerdere al keren om heeft gevraagd.

Enkelband

Omdat deze verdenkingen op H. door het OM werden afgezwakt, besloot de rechtbank in Rotterdam woensdag tot de schorsing van haar voorlopige hechtenis. Die gaat per 1 augustus in. De vrouw wordt wel nog verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Het onderzoek daarnaar is bijna afgerond.

H. mag het begin van haar strafproces dus in vrijheid afwachten, maar moet wel een enkelband dragen.

Lees ook over het leven en de radicalisering van Laura’s man: ‘O Ibrahim, wat heb je gedaan?’