Talibaan doden tientallen militairen bij Kandahar

Bij een hevige aanval op het Afghaanse leger zijn Talibaanstrijders erin geslaagd een militaire post in de buurt van de stad Kandahar te overrompelen.

Na de aanval van de Talibaan in de nacht van dinsdag op woensdag, beveiligen Afghaanse militairen een andere legerbasis in de provincie Kandahar.
Na de aanval van de Talibaan in de nacht van dinsdag op woensdag, beveiligen Afghaanse militairen een andere legerbasis in de provincie Kandahar. Foto Muhammad ad Sadiq/EPA

Tijdens een aanval van de Talibaan op een basis van het Afghaanse leger zijn woensdagnacht tientallen doden gevallen. Talibaanstrijders vielen in de nacht van dinsdag op woensdag een militaire post ten noorden van de stad Kandahar aan. Ze slaagden erin die basis over te nemen en wapens en voertuigen in te nemen.

Een woordvoerder van het getroffen korps van het Afghaanse nationale leger spreekt tegen persbureau Reuters over dertig doden, al ligt het aantal volgens een commandant van datzelfde korps lager. Volgens de BBC noemen de Talibaan het aantal van zeventig doden aan de kant van het leger. Een lokale bron vertelt verder dat de Afghaanse luchtmacht de aanvallers bombardeerde.

Zwaar offensief

Ook in andere delen van Afghanistan wordt hard gevochten tussen de Talibaan en regeringstroepen. Volgens het Amerikaanse instituut SIGAR, dat de situatie in Afghanistan in de gaten houdt, valt nog 60 procent van het grondgebied onder de controle van de regering. Begin dit jaar was dat 71 procent.

Lees ook: Vorig jaar sloot de Afghaanse regering een vredesovereenkomst met de beruchte krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. Zijn milities zijn ingelijfd bij het Afghaanse nationale leger, om de zware strijd tegen de Talibaan aan te gaan.

Sinds vorige week zijn de Talibaan bezig met een groot zomeroffensief. Zo werden er aanvallen uitgevoerd in de provincies Helmand en Kunduz. Naar verwachting zullen bij de komende gevechten nog veel (burger)slachtoffers vallen. Afgelopen maandag eiste de organisatie ook een zelfmoordaanslag in de hoofdstad Kabul op. Bij die aanslag kwamen zeker 35 mensen om.