Senaat begint aan ultieme poging Obamacare te ontmantelen

Gezondheidszorg VS

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag besloten alsnog te debatteren over gezondheidszorg in een ultieme poging Obamacare in te trekken en eventueel te komen tot een nieuwe zorgwet.

Dinsdagavond stemden vijftig Republikeinen in een procedurele stemming voor het openen van het plenaire debat over Obama’s zorgwet. Met de stem van vicepresident Mike Pence erbij verkregen ze een meerderheid. Twee senatoren, Lisa Murkowski uit Alaska en Susan Collins uit Maine, weerstonden de druk uit eigen partij en stemden tegen. Beladen was de ja-stem van senator John McCain, die vorige week gediagnosticeerd werd met een hersentumor. Hij vloog voor de stemming uit zijn thuisstaat Arizona naar Washington en kreeg in de Senaat een staande ovatie. McCain stemde dus vóór debat, maar suggereerde nadrukkelijk dat hij niet voor de bestaande versies van Trumpcare kon stemmen.

Senatoren konden vanaf dinsdagavond debatteren over verschillende voorstellen. Welke voorstellen dat waren, was niet meteen duidelijk.

In elk van de mogelijke varianten die voorlagen, raken miljoenen Amerikanen hun zorgverzekering op termijn kwijt: tussen de 22 miljoen en 36 miljoen mensen, berekende het Congressional Budget Office. Er wonen 325 miljoen mensen in de VS.

De Democraten zullen in alle gevallen ‘nee’ stemmen, maar kunnen de Republikeinen niet stoppen.

Tot vorige week leek het alsof de leider van de Republikeinen Mitch McConnell stemmen tekortkwam, doordat het hem niet lukte libertairen en gematigden tevreden te stellen. Of dit nu wel gaat lukken is onduidelijk.