Raad van State

Staatssecretaris moet islamitische school toch bekostigen

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) moet een islamitische middelbare school in Amsterdam toch bekostigen. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. Hij wilde de school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) eigenlijk niet financieren met belastinggeld, omdat hij bang was dat de instelling de leerlingen zich van de maatschappij laat afkeren. De staatssecretaris moet nu voor 1 augustus 2017 een nieuw besluit nemen. Een bestuurslid betuigde medio 2014 openlijk zijn sympathie met de terreurgroep Islamitische Staat. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur zou onvoldoende afstand van deze uitlatingen hebben genomen. Volgens de Raad van State heeft het huidige bestuur juist wel afstand genomen van de uitlatingen. (NRC)