Politie start met proef nieuwe aanpak plofkrakers

De politie gaat verdachten van plofkraken voortaan hinderlijk volgen en hun familieleden in de gaten houden.

Ravage bij een pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak in februari.
Ravage bij een pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak in februari. Foto ANP

De politie begint in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam een proef met een nieuw soort aanpak van plofkraakverdachten. De landelijke eenheid van de politie, die het onderzoek naar de plofkraken leidt, gaat intensiever samenwerken met gemeentes, lokale politie-eenheden en de Belastingdienst om de verdachten beter te kunnen volgen.

Het experiment met de nauwere samenwerking begint dit najaar. De politie heeft zo’n driehonderd verdachten van de kraken op het oog. Een klein gedeelte daarvan - zo’n twintig tot dertig - gaat ze “hinderlijk volgen”, zegt Jos van der Stap van het plofkraakteam van de Nationale Politie.

Leggen van verbindingen

“Nu hebben we een team van zeventig, tachtig man dat zich vooral richt op het opsporen van verdachten”, zegt Van der Stap van de politie. “Maar ze houden zich niet bezig met het leggen van verbindingen tussen de verdachten.”

Onderdeel van de nieuwe aanpak is onder meer dat ze familieleden van vermoedelijke plofkrakers intensiever gaat volgen. Veel van de krakers belanden in de criminaliteit omdat ze beïnvloed worden door oudere broers die actief zijn in de zware misdaad, zegt Van der Stap. “We zien vaak dat als de een aangehouden wordt, de ander uit een familie verder gaat.”

Niet individueel

Daarom wil de landelijke eenheid niet de verdachten individueel aanpakken, maar hun netwerk en familie in kaart brengen en deze benaderen. Ook gaat de politie intensiever met de Belastingdienst samenwerken om geldstromen van de verdachten beter te kunnen volgen.

Lees ook dit interview met politiechef Aart Garssen, commandant ram- en plofkraken van de Nationale Politie: Eerst gas, toen TNT: politie en plofkrakers spelen kat en muis

De Nederlandse Vereniging van Banken maakte eerder deze maand bekend dat het aantal plofkraken het afgelopen half jaar met 40 procent daalde ten opzichte van de tweede helft van 2016, van 62 naar 38.