Ook het Verenigd Koninkrijk wil einde aan diesel

Schone auto Het Verenigd Koninkrijk doet de vervuilende auto in de ban: vanaf 2040 worden er geen nieuwe auto's op diesel of benzine verkocht.

Vanaf 2040 mogen in het Verenigd Koninkrijk geen diesel- of benzineauto’s meer worden verkocht. Met deze ban wil de Britse regering ervoor zorgen dat er tien jaar gen enkele diesel- of benzineauto meer in het VK rondrijdt, zo kondigde milieuminister Michael Gove woensdag aan.

De stap komt twee weken nadat de Franse president Emmanuel Macron een soortgelijke maatregel aankondigde. Binnen nu en minder dan 25 jaar komt er in Frankrijk, één van ’s werelds grootste autoproducenten, een totaalverbod op de verkoop van auto's die op benzine of diesel rijden. In Noorwegen moet al vanaf 2025 geen nieuwe auto op fossiele brandstof meer worden verkocht.

Er moesten rechters er aan te pas komen om de Britse regering te dwingen iets te doen aan de slechte luchtkwaliteit. Het VK zou de EU-normen bij lange na niet halen, claimde milieuorganisatie ClientEarth. De rechters gaven de organisatie gelijk en sommeerden de regering dan ook met een nieuw plan te komen.

In het nieuwe plan erkent de Britse regering dat luchtvervuiling „het grootste milieu-risico is voor de volksgezondheid”. Voor lokale autoriteiten komt 200 miljoen pond (omgerekend circa 224 miljoen euro) beschikbaar voor het nemen van maatregelen tegen de uitstoot van dieselgassen en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Te denken valt onder meer aan het vergroenen van het openbaar vervoer of het nemen van maatregelen om het verkeer soepeler te laten doorstromen en zo de uitstoot van uitlaatgassen te verlagen. De lokale autoriteiten mogen zelf bepalen wat ze gaan doen. Critici hadden gehoopt op het verplicht instellen van een milieuzone waarbij bestuurders van vervuilende auto’s moeten betalen voor het rijden in bepaalde delen van een stad. Zij zien dit als de enige echt effectieve maatregel. De Britse regering kijkt later dit jaar mogelijk naar een sloopprogramma voor dieselauto's, maar een concrete toezegging komt er niet, aldus Britse media. (NRC)