Oekraïne ontneemt Saakasjvili staatsburgerschap

Mogelijk ligt de verslechterde relatie tussen de Georgische oud-president en de Oekraïense president Petro Porosjenko ten grondslag aan het besluit.

Porosjenko (links) en Saakasjvili in betere tijden, in mei 2015.
Porosjenko (links) en Saakasjvili in betere tijden, in mei 2015. Foto Mykola Lazarenko/AP

Oekraïne heeft de Georgische oud-president Micheïl Saakasjvili het Oekraïense staatsburgerschap ontnomen. Dat kreeg hij in 2015 nadat hij door de Oekraïense president Petro Porosjenko verrassend naar voren was geschoven als gouverneur van de Oekraïense regio Odessa.

De migratiedienst van Oekraïne maakte het nieuws bekend zonder duidelijk te maken waarom Saakasjvili de Oekraïense nationaliteit wordt ontnomen. Wel hintte de overheidsdienst op het feit dat de Georgiër een andere nationaliteit heeft gekregen of valse documenten heeft ingediend. Een andere mogelijkheid is dat de verslechterde relatie tussen hem en Porosjenko ten grondslag ligt aan het besluit.

De BBC meldt dat Saakasjvili gelogen zou hebben bij zijn applicatie in Oekraïne. Hij had niet vermeld dat hij gezocht werd in Georgië.

Lees ook over de destijds verrassende aanstelling van Saakasjvili in Oekraïne: De wonderbaarlijke terugkeer van Saakasjvili – in Oekraïne

Gebrouilleerd

De twee voormalige bondgenoten, die elkaar vonden in hun felle afkeer van Poetins Rusland en de Russische bemoeienis in hun landen, zijn sinds vorig jaar gebrouilleerd nadat Saakasjvili in november zijn vertrek als gouverneur aankondigde. De Georgische oud-president, die in zijn eigen land bekend stond om zijn harde aanpak van corruptie, werd naar eigen zeggen door Porosjenko gedwarsboomd om hetzelfde te doen in Odessa. Saakasjvili verweet Porosjenko toe te laten dat corruptie in zijn land floreert.

Lees ook: Gouverneur Saakasjvili kwaad weg uit Odessa

Een week nadat hij was opgestapt richtte Saakasjivili een eigen politieke partij op waarmee hij de strijd met Porosjenko aan wilde gaan tijdens de Oekraïense verkiezingen in 2019. Het is onwaarschijnlijk dat die plannen nog doorgaan nu de Georgiër zijn Oekraïense nationaliteit is ontnomen. Volgens de wet mogen alleen Oekraïners een politieke partij in het land leiden of gekozen worden in het nationale parlement.

Saakasjvili was president van Georgië van 2004 tot 2013. Nadat hij nieuwe verkiezingen had verloren, ontvluchtte hij het land omdat hij bang was voor vervolging vanwege machtsmisbruik. Die beschuldigingen heeft hij altijd afgedaan als onzin. Hij wordt nog altijd gezocht in zijn vaderland voor de verdenkingen.

    • Sam de Voogt