Nederlandse terreurverdachten aangehouden in Paramaribo

Suriname

De Surinaamse politie heeft twee Nederlanders aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten. Dat heeft het ministerie van Justitie en Politie dinsdag in een persbericht gemeld. Wat de verdachten precies van plan waren, is niet bekendgemaakt. De politie pakte zondag op verschillende adressen in Paramaribo een onbekend aantal personen op, blijkt nu. Het ministerie verklaart dat de aanhoudingen niet plaatsvonden op basis van informatie van buitenlandse diensten, en zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat een missie of ambassade in Suriname in gevaar is geweest. De Surinaamse krant De West meldde maandag dat IS-sympathisanten een aanslag beraamden op de ambassadeur van de VS, Edwin Nolan. Die zou verijdeld zijn dankzij informatie uit het buitenland. De krant spreekt van Nederlanders met een Surinaamse achtergrond. De NOS meldt op basis van „betrouwbare bronnen” dat er „een harde link” is met de ambassade van de VS. Volgens De West namen de VS „op het hoogste niveau” contact op met de Surinaamse regering en werden Amerikaanse functionarissen naar Paramaribo gestuurd.

De Surinaamse krant maakte enkele maanden terug melding van een „poging door een uit Nederland afkomstige islamitische geestelijke”, oorspronkelijk uit Suriname afkomstig, om jongeren te ronselen voor de strijd van IS in Syrië.

Het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie zegt in het persbericht op een later moment met meer informatie te komen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de aanhouding van de twee Nederlanders niet direct bevestigen, en zegt nog uit te zoeken „wat er aan de hand is”. (NRC)