Nachtmerrie aan de Côte d’Azur

Bosbranden Midden in het seizoen woeden er enorme bosbranden aan de Franse Rivièra. Toeristen worden geëvacueerd.

Mensen verlaten het strand in Bormes-les-Mimosas in Frankrijk.
Mensen verlaten het strand in Bormes-les-Mimosas in Frankrijk. AFP/ Anne-Christine

Duizenden toeristen en lokale bewoners die moesten worden geëvacueerd, een gebied zo groot als half Parijs dat in vlammen is opgegaan: de Franse Rivièra lijdt sinds een paar dagen onder enorme bosbranden. Het vuur wordt gevoed door kurkdroge bossen en aangewakkerd door de harde wind.

Bosbranden in Zuid-Europa in de afgelopen drie dagen

De departementen Var, na Parijs de belangrijkste toeristenbestemming in Frankrijk, en Bouches-du-Rhône zijn het zwaarste getroffen. Maar niet alleen aan de Côte d’Azur, ook op Corsica woeden felle branden, zoals ook in Portugal en in Italië.

Dinsdagnacht moesten bij La Londe-les-Maures en Bormes-les-Mimosas tegen de twaalfduizend mensen van de camping en uit hun hotel of hun woning worden gehaald omdat een brand die aan het begin van de nacht was begonnen, niet onder controle gebracht kon worden. „Het is een nachtmerrie: een brand die tegen middernacht begint, en dan wetend dat de blusvliegtuigen pas ‘s ochtends kunnen opstijgen”, zei burgemeester Arizzi van het kleine Borges-les-Mimosas tegen het persbureau AFP.

Castelo, Portugal REUTERS/Rafael Marchante

Verspreid over de Franse zuidoostkust zijn honderden brandweerlieden bezig met het blussen van branden. Hun werk wordt bemoeilijkt door de mistral, de harde wind die door het dal van de Rhône richting Middellandse Zee wordt geperst. Als de brandweer er niet meteen bij is, wordt een klein vuurtje binnen de kortste keren een enorme brand. Van een aantal branden is al duidelijk dat ze zijn ontstaan door onachtzaamheid.

Bij branden op de hellingen van de Vesuvius zijn vijftig miljoen bijen omgekomen.

Nieuwszender FranceInfo becijferde dat de afgelopen paar dagen vijfduizend hectare is afgebrand, een gebied zo groot als heel Lille of de helft van Parijs. Gemiddeld verbrandt in Frankrijk jaarlijks tienduizend hectare; in het rampjaar 2003 is 73.000 hectare verbrand.

Van de schade is nog geen goede schatting te maken. Een aantal brandweermannen is gewond geraakt.

Een lange periode van droogte, waardoor er veel droog hout op de bodem ligt en pijnbomen eerder dan normaal naalden zijn verloren, is een van de oorzaken van de heftigheid van de branden. Van verschillende kanten wordt daaraan toegevoegd dat de bossen in het gebied niet of slecht worden onderhouden, onder andere wegens de aanwezigheid van wolven. Een andere factor is dat veel voormalige landbouwgrond verwildert, omdat boeren daar niet meer rendabel kunnen werken.

AFP/ Anne-Christine

Ook in Portugal, Italië en Albanië woedden woensdag felle branden. In Portugal waren tweeduizend brandweerlieden betrokken bij het bestrijden van negen grote branden, de meeste in het midden van het land. Ook daar is het brandgevaar vergroot door langdurige droogte en harde wind. Vijf weken geleden kwamen 64 mensen om bij een enorme en razendsnel om zich heen grijpende brand in de bossen van pijnbomen en eucalyptussen.

In het midden van zuiden van Italië woedden woensdag op verscheidene plaatsen vuurhaarden. In veel gevallen gaat justitie daar uit van brandstichting. Soms proberen maffiosi op die manier nieuwe illegale stortplaatsen te creëren voor afval, zoals in de omgeving van Napels. In andere gevallen geldt de brand als een waarschuwing of een vergeldingsactie. Volgens de landbouworganisatie Coldiretti zijn bij de recente branden op de hellingen van de Vesuvius vijftig miljoen bijen omgekomen.

In Frankrijk werden dinsdagnacht tienduizend mensen geëvacueerd