Eerste poging intrekking Obamacare mislukt

Het plan bleef steken op 43 van de honderd stemmen, terwijl er 60 nodig waren.

Senator John McCain komt aan in de Senaat.
Senator John McCain komt aan in de Senaat. Foto Shawn Thew/EPA

Het eerste voorstel dat de Republikeinen indienden om Obamacare te vervangen, werd dinsdagavond laat verworpen. Het plan bleef steken op 43 van de honderd stemmen, terwijl er 60 nodig waren. De Republikeinen willen Obamacare intrekken of vervangen met een nieuwe zorgwet. Daarmee volgde een kleine nederlaag op de politieke overwinning die president Trump eerder die dag boekte. Toen werd er nipt besloten om toch te debatteren over Obamacare.

Alle 46 Democraten en 2 onafhankelijken stemden tegen en 9 Republikeinen keerden zich tegen het plan. Er zaten concessies in aan zowel de conservatieve als gematigde Republikeinen, die eerder tegen een vervangend gezondheidszorgplan stemden.

De stemming over de toekomst van Obamacare volgde op de beslissing toch te gaan debatteren over gezondheidszorg. Twee van de 52 Republikeinse senatoren stemden dinsdag tegen een debat, evenals alle Democraten. Bij de stakende stemmen gaf de stem van vicepresident Mike Pence de doorslag.

John McCain

Een belangrijke ja-stem kwam van John McCain, bij wie onlangs een hersentumor werd vastgesteld. Trump bedankte de tachtigjarige senator op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump So great that John McCain is coming back to vote. Brave - American hero! Thank you John.

McCain vloog voor de stemming uit zijn thuisstaat Arizona naar Washington en kreeg in de Senaat een staande ovatie. McCain stemde dus vóór debat, maar suggereerde nadrukkelijk dat hij niet voor de bestaande versies van Trumpcare kon stemmen. McCain pleitte daarom voor een oplossing in samenwerking met de Democraten.

Senatoren zullen debatteren over verschillende voorstellen. Welke voorstellen dat zijn, was dinsdag niet meteen duidelijk. Vooral de Democraten hadden hier kritiek op voorafgaand en tijdens het debat. In elk van de mogelijke varianten die voorlagen, raken miljoenen Amerikanen hun zorgverzekering op termijn kwijt: tussen de 22 miljoen en 36 miljoen mensen, berekende het Congressional Budget Office. Er wonen 325 miljoen mensen in de VS.

Stemmen tekort

De stemming geeft de aanzet tot een debat over wat er voor Obamacare in de plaats moet komen. Uitgangspunt is een ontwerp-zorgwet die in mei door het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen. Na het debat volgt een reeks van stemmingen over diverse amendementen en voorstellen, die uiteindelijk kunnen leiden tot de aanname van een nieuw zorgstelsel. Een andere uitkomst is dat alleen Obamacare wordt ingetrokken, zonder dat er een alternatief ligt.

Lees ook: Het gezag van ‘schildpad’ Mitch McConnell neemt drastisch af

De Democraten zullen in alle gevallen ‘nee’ stemmen, maar hebben geen meerderheid in de Senaat, dus kunnen de Republikeinen niet stoppen. Toch kwam de leider van de Republikeinen Mitch McConnell eerder stemmen tekort, doordat het hem niet lukte libertairen en gematigden tevreden te stellen.