experiment

Politie gaat verdachten plofkraak ‘hinderlijk volgen’

De politie begint in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam een proef met een nieuw soort aanpak van plofkraakverdachten. De landelijke eenheid van de politie, die het onderzoek naar de plofkraken leidt, gaat intensiever samenwerken met gemeenten, lokale politie-eenheden en de Belastingdienst om de verdachten beter te kunnen volgen. Het experiment begint dit najaar. De politie heeft zo’n driehonderd verdachten van de kraken op het oog. Een klein gedeelte daarvan – zo’n twintig tot dertig – gaat ze „hinderlijk volgen”, zegt Jos van der Stap van het plofkraakteam van de Nationale Politie. Onderdeel van de nieuwe aanpak is onder meer dat ze familieleden van vermoedelijke plofkrakers intensiever gaat volgen. Veel van de krakers worden beïnvloed door oudere broers die actief zijn in de zware misdaad, zegt Van der Stap. (NRC)