Craig of geen Craig?

In november 2019 gaat de 25ste James Bond in première. Of Daniel Craig opnieuw 007 speelt blijft nog even een cliffhanger. Hoewel: ‘Done deal’, schrijft The New York Times.

Daniel Craig.
Daniel Craig. Foto Mario Guzman/EPA

Wie speelt de hoofdrol in de 25ste James Bond-film? Aan de al jaren durende speculaties komt vooralsnog geen eind. Zelfs niet nadat de producenten maandag bekendmaakten dat de jubileumfilm november 2019 in roulatie zal gaan.

De cast en de regisseur zullen „op een later tijdstip” pas bekend worden gemaakt, zeiden woordvoerders van Eon Productions, de Londense firma die waakt over alles aangaande 007, en filmmaatschappij Metro-Goldwyn-Mayer, dat de franchiserechten bezit.

Op basis van twee anonieme bronnen wist The New York Times dinsdag echter te melden dat de deelname van Daniel Craig, de held in de laatste vier Bond-films, een „done deal” is.

Eerste donkere Bond?

In oktober 2015 gaf de inmiddels 49-jarige Britse acteur zelf de aanzet tot discussies over zijn opvolging. Direct na de fysiek zware opnames van Spectre, zijn vierde Bond-film, zei Craig in een interview in het tijdschrift Time Out dat hij „nog liever zijn polsen zou doorsnijden” dan ooit weer James Bond te spelen. Later verklaarde hij moe te zijn geweest en een volgende rol te zullen overwegen. Maar dat excuus verstomde de discussies niet. Bij de bookmakers waren Tom Hardy, Aiden Turner en Idris Elba favoriet. Elba zou de eerste donkere Bond kunnen worden.

De 25ste Bond-film heeft nog geen titel. Wel werd bekend dat het script geschreven zal worden door Neal Purvis en Robert Wade, die ook de laatste zes Bond-films voor hun rekening namen.