Brieven

Brieven 26/07/2017

Partijkartel

Niet aan de orde

De voordracht van Ahmed Marcouch (PvdA) voor benoeming als burgemeester van Arnhem is voor de volgers van het Kamerlid Baudet weer een welkome aanleiding om het ‘partijkartel’ en ‘nepotisme’ van stal te halen. Zo ook historicus Tieleman in NRC (Baudet heeft een punt: hoog tijd dat nepotisme wordt afgestraft, 21/7).

Met de voordracht van Ahmed Marcouch zouden de redelijkheid en logica ver te zoeken zijn. Helaas slaat hij hiermee de plank grondig mis en heeft hij blijkbaar geen idee van het proces rond een burgemeestersbenoeming.

Burgemeesters in Nederland worden benoemd op voordracht van de gemeenteraad. Een commissie uit die raad, de vertrouwenscommissie, die in de meeste gemeenten bestaat uit alle fractievoorzitters, bereidt die voordracht voor. Dat betekent dat de rechtstreeks door de bevolking gekozen vertegenwoordigers zich een oordeel vormen over de sollicitanten en een keuze maken welke persoon het meest geschikt is om als burgemeester op te treden.

Daarmee is de wil van de lokale volksvertegenwoordiging bepalend geworden. De politieke partij van de kandidaat heeft hier geen invloed meer op.

Zo werd de door mijn vertrek ontstane vacature in de gemeente Leidschendam-Voorburg vorig jaar door de raad opgevuld door de voordracht van een burgemeester van de ChristenUnie, de kleinste partij uit de gemeenteraad. Bepalend waren de kwaliteit, ervaring en uitstraling van de kandidaat.

De trend is dan ook dat gemeenteraden gaan voor de beste kandidaat in plaats van een kandidaat van een bepaalde politieke partij.

‘Partijkartel’ dan wel ‘partijnepotisme’ zijn in ieder geval bij burgemeestersbenoemingen niet aan de orde.


Voormalig burgemeester Hazerswoude, Noordwijk, Maarssen en Leidschendam-Voorburg

    • J.W. van der Sluijs