bemiddeling macron

Libische rivalen beloven te streven naar verzoening

De twee belangrijkste tegenstanders in Libië hebben dinsdag in een gezamenlijke verklaring gezegd dat ze een einde willen maken aan de gewapende strijd en zullen streven naar nationale verzoening. Volgens de Franse president Emmanuel Macron, die de twee had uitgenodigd, is dit een stap op weg naar verkiezingen volgend voorjaar.

Macron had Fayez Serraj, premier van de ‘eenheidsregering’ die door de Verenigde Naties wordt gesteund, en generaal Khalifa Haftar, de leider van het ‘nationale leger’, een gewapende groep die in het oosten van Libië de dienst uitmaakt, uitgenodigd op een kasteeltje bij Parijs. Daar hebben ze dinsdagmiddag een paar uur achter gesloten deuren met elkaar gesproken.

In een verklaring van tien punten zeggen de twee te zullen streven „naar een staakt-het-vuren en naar het vermijden van ieder gewapend geweld voor een andere reden dan het anti-terrorisme.’’

Ook biedt de verklaring perspectief op parlementaire en presidentiële verkiezingen. „De oplossing van de Libische crisis kan alleen maar politiek zijn en verloopt via een proces van nationale verzoening dat alle Libiërs verbindt” en dat ook voorziet in overgangsrecht en nationale amnestie. Macron prees de twee tegenstanders voor hun „historische moed”.

In Rome is met nauwelijks verholen irritatie gereageerd op het Franse initiatief. Wat steekt, is dat Parijs hiermee generaal Haftar als een gelijkwaardige partner in het gesprek lijkt te beschouwen, gezien de feitelijke controle die deze heeft over het oosten van Libië. Rome, dat oplossing voor de chaos in Libië ziet als een noodzakelijke stap tegen mensensmokkel, wilde juist alle kaarten zetten op de door de VN gesteunde overgangsregering. Die heeft echter in grote delen van het oosten en zuiden weinig macht.

    • Marc Leijendekker