Na teleurstellende cijfers kiest AkzoNobel vlucht naar voren

Kwartaalcijfers Ondanks ambitieuze doelen vielen de cijfers van Akzo tegen. Een vergadering voor aandeelhouders moet boze beleggers tevreden stellen.

De vlag van Akzo wappert bij een aandeelhoudersvergadering.
De vlag van Akzo wappert bij een aandeelhoudersvergadering. Foto: Olivier Middendorp

Gedreven presenteerde Akzo-topman Ton Büchner in april een ambitieuze strategie, bedoeld om beleggers te bedaren die boos waren omdat het verf- en chemiebedrijf de deur dicht hield voor belager PPG. Drie maanden later is PPG afgedropen, Büchner om „gezondheidsredenen” opgestapt en vallen de eerste resultaten tegen. En de aandeelhouders? Die zijn verre van tevreden.

Dinsdagochtend presenteerde AkzoNobel (14,2 miljard omzet, bijna 50.000 werknemers) de cijfers over het tweede kwartaal. Het concern zag de brutowinst met ruim 6 procent dalen naar 461 miljoen euro, terwijl de winstmarge – de verhouding tussen winst en omzet – zakte tot net iets meer dan 12 procent. De omzet steeg wel, met 2 procent, maar dat was lager dan analisten hadden voorspeld. Bovendien verbleken de resultaten bij de doelstellingen van de nieuwe strategie: jaarlijkse omzetgroei van 4 procent en een winstmarge van 15 procent. Voornaamste oorzaken: hoge grondstoffenprijzen en tegenvallende vraag naar lakken.

„De cijfers zijn niet best”, concludeerde analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam. Beleggers deelden die conclusie: het aandeel AkzoNobel verloor 0,6 procent, terwijl de beurs omhoog ging.

Desondanks houdt de nieuwe topman Thierry Vanlancker vast aan de plannen van zijn voorganger en verwacht hij dat de winst 100 miljoen hoger uitkomt dan in 2016. Sterker nog, de bonussen van de top worden aan de doelstellingen van de nieuwe strategie gekoppeld, zo maakte het concern bekend. Dit als onderdeel van een serie maatregelen die het verzet van aandeelhouders – met hedgefonds Elliott voorop – moet breken en het vertrouwen herstellen.

Lees ook het profiel van de nieuwe Akzo-topman Vanlacker: Onbekende techneut ‘met ceo-profiel’ gaat Akzo leiden

President-commissaris Burgmans vertrekt volgend jaar

Vraag is of dat lukt. Want de acties die Akzo heeft aangekondigd laten zich nog het best samenvatten als een vlucht naar voren. Er kómt een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava), zoals een groep aandeelhouders onder aanvoering van Elliott had geëist. Maar die is wel gepland voor 8 september en dat betekent dat beleggers geen agendapunten kunnen aandragen – dat moet uiterlijk zes weken van tevoren gebeuren. Een stemming over de positie van president-commissaris Antony Burgmans, die door Elliott verantwoordelijk wordt gehouden voor de aftocht van PPG, zit er dus niet in.

In plaats daarvan maakte Burgmans dinsdag bekend dat hij zélf opstapt als zijn termijn erop zit in april volgend jaar. De zoektocht naar een opvolger is in gang gezet. Of Elliott, dat dinsdagochtend niet wilde reageren, daarmee genoegen neemt is niet duidelijk. Donderdag staat een rechtszaak gepland die het hedgefonds enkele weken geleden heeft aangespannen om Burgmans weg te krijgen.

Lees ook de column van NRC-redacteur Menno Tamminga: Waarom Burgmans bij Akzo moet vertrekken

Als het aan AkzoNobel ligt, gaat de aandeelhoudersvergadering straks vooral over de officiële benoeming van topman Vanlancker. Verder heeft Akzo een commissie opgetuigd in de raad van commissarissen om „een constructieve dialoog met aandeelhouders te versterken”. Ook gaat Vanlancker een rondje maken langs beleggers, zoals Büchner ook al deed in de afgelopen maanden.