Trumps man in Den Haag vreest islam

Nieuwe ambassadeur VS De beoogde Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra is een zeer uitgesproken islamcriticus.

Pete Hoekstra bij een Republikeinse demonstratie in 2009. In zijn linkerhand houdt hij een kopie van de Amerikaanse Grondwet omhoog, rechts een stapel papier die een Democratische hervorming van de gezondheidszorg bevat.
Pete Hoekstra bij een Republikeinse demonstratie in 2009. In zijn linkerhand houdt hij een kopie van de Amerikaanse Grondwet omhoog, rechts een stapel papier die een Democratische hervorming van de gezondheidszorg bevat. Foto Michael Reynolds/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Republikeinse oud-congreslid Pete Hoekstra voorgedragen als ambassadeur voor de Verenigde Staten in Den Haag. Als de Amerikaanse Senaat akkoord gaat met de voordracht is zijn komst naar Den Haag dit najaar te verwachten.

De van oorsprong Nederlandse Hoekstra – hij emigreerde op 3-jarige leeftijd vanuit Groningen naar Michigan – heeft een uitgesproken conservatieve signatuur. In Michigan bestaat sinds de negentiende eeuw een grote Nederlandse gemeenschap met streng protestantse wortels. Hoekstra steunt Trump door dik en dun, onder meer in interviews met Nederlandse media en als gast bij Fox News.

Maar het is de vraag hoe goed Hoekstra Nederland kent. In 2015 zei hij dat er door de „heimelijke jihad” in Europa „chaos” heerst in Nederland: „Auto’s gaan in brand, politici worden in brand gestoken”, „ja er zijn no-go-zones in Nederland.”

Hoekstra is één van de oprichters van de Tea Party Caucus (kiesgroep) in het Amerikaanse Congres en figureert regelmatig in het anti-islamnetwerk in de VS dat met de verkiezing van Trump dichtbij de Amerikaanse regering is komen te staan. Hoekstra sprak afgelopen jaren op congressen van de anti-islamdenktank American Freedom Alliance waar ook Geert Wilders te gast was. Hoekstra debiteerde daar verschillende anti-islamitische complottheorieën. Hoekstra was ook groot voorstander van Trumps inreisverbod voor moslims.


Pete Hoekstra op de inlichtingenzitting waar hij de eerder genoemde uitspraken over de zogenaamde situatie in Nederland deed.

Hoekstra werd rijk in een kantoormeubelbedrijf. Tussen 1993 en 2011 was hij voor de staat Michigan lid van het Huis van Afgevaardigden, waar hij voorzitter was van de inlichtingencommissie. Sinds 2014 is Hoekstra betrokken bij het Investigative Project on Terrorism (IPT) van Steve Emerson, een anti-islamactivist en -publicist. Hoekstra heeft ook banden met andere Amerikaanse anti-islamactivisten zoals David Horowitz en Frank Gaffney, die weer banden hebben met Trumps topstrateeg Steve Bannon. Zij geloven dat de gematigde islam niet bestaat.

Hoekstra is een frequente gast in het radioprogramma Secure Freedom Radio, dat gepresenteerd wordt door Gaffney, en dat te beluisteren is via de website van David Horowitz, de man die wel de ‘godfather van de anti-islam’ is genoemd. Horowitz steunde in 2014 en 2015 de PVV van Geert Wilders met in totaal meer dan een ton.

‘Ongelukkige situatie’

Als Hoekstra groen licht krijgt, zullen de Verenigde Staten na bijna twee jaar weer zijn vertegenwoordigd door een volwaardig ambassadeur. Sinds het vertrek van Clifford Sobel in 2005 heeft geen enkele Amerikaanse ambassadeur in Den Haag zijn volledige termijn uitgezeten. De laatste vertegenwoordiger van de Verenigde Staten, Timothy Broas verliet zijn post voortijdig in januari 2016. Voordat hij in 2014 naar Nederland kwam zat de Amerikaanse ambassade eveneens twee jaar zonder ambassadeur.

Lees ook: Independence Day in Den Haag – waar blijft de ambassadeur?

In diplomatieke en politieke kring werden de afgelopen jaren de snelle wisselingen bij de ambassade aan het Haagse Voorhout met de nodige scepsis bekeken. Het kon uitgelegd worden als het relatieve belang dat Washington aan Nederland hechtte, hoewel een aantal ambassadeurs had gezegd om persoonlijke redenen te vertrekken.

Volgens Kamerlid Raymond Knops (CDA) is er de voorbije jaren „inderdaad een ongelukkige situatie ontstaan” met de snelle wisselingen. Zijn collega Han ten Broeke (VVD) heeft het over een voor Nederland „eervolle voordracht”.