Trumpblog

Trump: ‘Militaire oplossingen voor Noord-Korea volledig gereed’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Rusland diep bezorgd over crisis rond Noord-Korea

Rusland is diep bezorgd over de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, zegt minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken op de Russische staatstelevisie:

"Helaas begint de retoriek in Washington en Pyongyang over de top te raken."

Toch zegt Lavrov nog steeds te hopen en te verwachten dat het gezond verstand zal overwinnen. Hij stelt dat de kant die 'sterker en slimmer' is de eerste stap moet zetten om de crisis te bezweren.

Lavrov roept de VS en Noord-Korea op zich achter een plan van Rusland en China te scharen voor een oplossing van de crisis. Noord-Korea moet volgens dat plan zijn rakettesten bevriezen en de VS en Zuid-Korea zouden moeten stoppen met grote militaire oefeningen.

"Als deze dubbele bevriezing uiteindelijk plaatsvindt, dan kunnen we vanaf het begin beginnen, en een papier ondertekenen dat het respect voor de soevereiniteit van alle betrokken partijen, met inbegrip van Noord-Korea, zal onderstrepen."

Die oproep lijkt aan dovemansoren gericht, want op vrijwel hetzelfde moment dat Lavrov sprak op de Russische staatstelevisie maakte het Pentagon bekend dat een jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening van de VS met Zuid-Korea zoals gepland op 21 augustus begint.

Donald Trump ontving Lavrov op 10 mei 2017 in het Witte Huis. Foto: Russische ministerie van Buitenlandse zaken/EPA

Trump: "Militaire oplossingen voor Noord-Korea volledig gereed"

Donald Trump gaat bij het wakker worden weer direct fel tekeer tegen Noord-Korea: "Militaire oplossingen zijn nu volledig gereed, vergrendeld en geladen, mocht Noord-Korea onverstandig handelen. Hopelijk zal Kim Jong-un een ander pad vinden!", tweet hij vrijdagmorgen Amerikaanse tijd:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!

Donderdag zei Trump al dat Noord-Korea "heel, heel nerveus" zou moeten worden en dat zijn eerdere harde taal tegen Noord-Korea misschien niet hard genoeg was.

Noord-Korea beschuldigt Trump ervan het Koreaanse schiereiland naar de rand van een nucleaire oorlog te sturen. Het communistische land werkt zelf aan een plan om raketten af te vuren in de richting van het eiland Guam in de Grote Oceaan, Amerikaans grondgebied.

De autoriteiten op Guam hebben de bewoners van het eiland volgens de BBC vrijdag ook tips gegeven over wat te doen bij een raketaanval. Zo wordt bijvoorbeeld aangeraden niet naar de flitsen of de vuurbal te kijken, omdat je daar blind van kan worden.

"Ga plat op de grond liggen en bedek je hoofd. Als de explosie wat verder weg is kan het 30 seconden of meer duren tot de schokgolf."

Trump: dank voor uitwijzen diplomaten

Amerika zal een hoop geld besparen, nu tweederde van het diplomatieke personeel uit Rusland moet vertrekken. Dat zei president Trump donderdagavond: "Ik ben erg dankbaar dat hij (Poetin, red.) een groot aantal mensen heeft laten gaan, omdat we nu een kleinere loonlijst hebben."

Trump had zich nog niet eerder uitgelaten over de Russische represailles naar aanleiding van nieuwe Amerikaanse sancties tegen het land. Hij gaf zijn toehoorders niet het idee rouwig te zijn om de Russische maatregelen. Integendeel: "Er is geen goede reden waarom ze terug zouden moeten gaan. We sparen hier veel geld mee uit."

Q: Thoughts on Putin expelling US diplomats?

Trump: "I greatly appreciate the fact that they’ve been able to cut our payroll." (via ABC) pic.twitter.com/iR5JbHLHZj

— Kyle Griffin (@kylegriffin1) 10 augustus 2017

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder tegenovergestelde woorden optekenen. Dat had het over een "spijtige en onnodige handeling" van Rusland.

Hoe serieus de woorden van Trump genomen moeten worden, is onduidelijk, maar er kwam wel al flinke kritiek op zijn uitspraken, schrijft persbureau AP. Zo zei Nicholas Burns, onder George W. Bush een van de hoogste functionarissen op Buitenlandse Zaken: "Als hij een grap maakte, had hij beter moeten weten. Zo niet, dan is dit ongeëvenaard. Een president heeft nog nooit het uitwijzen van onze diplomaten verdedigd."

Amerika moet 755 van zijn 1.200 personeelsleden op de ambassades en consulaten van de VS in Rusland schrappen. Onder hen bevindt zich ook veel Russisch personeel.

Zo reageert de wereld op oorlogstaal door Trump en Kim Jong-Un

De spanning tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea lopen elke dag meer op. Waar de meeste kranten wereldwijd de dreiging uiterst serieus brengen, reageren twitteraars meer met humor op de dreiging van een (kern)oorlog.

Lees ook: Zo reageert de wereld op oorlogstaal door Trump en Kim Jong-Un

Trump: harde taal tegen Noord-Korea misschien niet hard genoeg

Met de zwaarste retoriek die hij tot nu toe voor een ander land gebruikte, heeft Trump dinsdag gedreigd met een vernietigende oorlog. Maar misschien waren de "met vuur en razernij, en een kracht die de wereld nooit eerder gezien heeft" woorden tegenover Noord-Korea "nog niet hard genoeg", aldus Trump donderdag.

De president zei dit tegen verslaggevers voorafgaand aan een ontmoeting met nationale veiligheidsadviseurs, schrijft persbureau Reuters. Ook zei hij dat Noord-Korea "heel, heel nerveus" zou moeten zijn als het iets doet tegen de Verenigde Staten:

"De mensen in ons land zijn veilig. Onze bondgenoten zijn veilig. En ik zal je dit vertellen: Noord-Korea kan beter orde op zaken stellen, of ze zullen in de problemen komen, zoals weinig landen ooit in deze wereld in de problemen zijn gekomen."

Noord-Korea liet eerder al weten dat mochten de VS overgaan tot een preventieve oorlog, er een "totale oorlog" volgt. Het land overweegt een aanval op het eiland Guam in de Grote Oceaan, waar de VS een militaire basis hebben.

Trump tegen senaatsleider: ga terug aan het werk

Voor de derde keer in twee dagen tijd heeft Trump Twitter ingezet om uit te halen naar de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat. De president verwijt Mitch McConnell in een serie tweets het maar niet voor elkaar te krijgen de zorgwet van Obama te ontmantelen.

Trump heeft het op McConnell gemunt wegens uitspraken van de Republikeinse fractievoorzitter over de ontmanteling van Obamacare. Eerder deze week zei McConnell onder meer dat Trump "een nieuwkomer is in de politiek" en "nog niet goed begrijpt dat besluitvorming lang kan duren". Daarnaast zei hij ook dat de president "buitensporige verwachtingen" koestert over hoe snel zijn partijgenoten in het Congres zaken voor elkaar kunnen krijgen.

Trump reageerde daarop door te twitteren dat hij geen buitensporige verwachtingen koestert en dat hij McConnell de opdracht geeft om "weer aan de slag te gaan".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Senator Mitch McConnell said I had "excessive expectations," but I don't think so. After 7 years of hearing Repeal & Replace, why not done?
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Can you believe that Mitch McConnell, who has screamed Repeal & Replace for 7 years, couldn't get it done. Must Repeal & Replace ObamaCare!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Mitch, get back to work and put Repeal & Replace, Tax Reform & Cuts and a great Infrastructure Bill on my desk for signing. You can do it!

Mattis: Noord-Korea, denk na voor je het eigen volk vernietigt

Na Donald Trump heeft ook de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis stevige taal geuit richting Noord-Korea. De bewindspersoon zegt dat het Aziatische land "moet stoppen met zichzelf te isoleren" en niet langer "uitbreiding van het nucleaire arsenaal" moet nastreven. Volgens Mattis moet Noord-Korea nog eens tweemaal nadenken voordat het land acties onderneemt die leiden tot "het einde van het regime (van dictator Kim Jong-un, red) en de vernietiging van het eigen volk".

Elke volgende stap die Kim Jong-un zet, zal "schromelijk overtroffen worden" door de Verenigde Staten. "Elke wapenwedloop die Pyongyang opstart, zal het verliezen." Om daar nog aan toe te voegen dat hoewel de VS "een diplomatieke oplossing nastreeft", de gecombineerde militaire kracht van Amerika en zijn bondgenoten "de meest krachtige ter wereld" is.

Mattis sluit met zijn woorden aan bij dat wat Trump een dag eerder zei. De Amerikaanse president stelde dat als Kim doorgaat met het bedreigen van de VS, het land zal reageren "met vuur en razernij, en een kracht die de wereld nooit eerder gezien heeft". Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei eerder op woensdag nog dat Amerikanen rustig kunnen slapen: "Er is geen serieuze dreiging."

FBI deed huiszoeking bij ex-woordvoerder Manafort

De FBI heeft eind vorige maand een inval gedaan in het huis van Paul Manafort, voormalig campagnemanager van Trump. Een woordvoerder van Manafort bevestigt dit tegenover persbureau Reuters na berichtgeving hierover in The Washington Post. Bij de huiszoeking werden onder meer documenten in beslag genomen. De FBI zou volgens The New York Times op zoek zijn geweest naar belastingpapieren en afschriften van buitenlandse rekeningen.

De inval zou verband houden met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoekt of Rusland en het campagneteam van Trump samen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden te manipuleren. Volgens de krant kan de FBI-inval erop wijzen dat gevreesd werd dat Manafort bepaalde informatie zou achterhouden. Manafort stond eerder vrijwillig bepaalde documenten af aan parlementaire commissies die onderzoek doen naar de mogelijke inmenging.

Lees ook: Paul Manafort: de man achter dictators, oligarchen en Trump

De ex-campagnestrateeg nam zelf in juli ontslag nadat hij meerdere keren in opspraak kwam. Zo bleek dat hij als consultant voor allerlei dictators had gewerkt, dat zijn adviesbureau eerder lobbyde voor de Oekraïense ex-president Janoekovitsj en dit had verzwegen dit voor het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hij zou hiervoor zwart 12,7 miljoen dollar hebben ontvangen.

NRC: diplomatie is uitweg uit impasse

In zijn commentaar vandaag schrijft NRC Handelsblad dat onderhandelingen de enige optie zijn om de oplopende spanningen tussen de VS en Noord-Korea te beëindigen. De krant vraagt zich af of Trumps oorlogstaal - 'vuur en furie' - aan het adres van Noord-Korea een spontane oprisping was, die minister van Buitenlandse Zaken Tillerson nu weer recht moet praten, of een doelbewuste boodschap aan Pyongyang. Niettemin gaat dit soort taalgebruik in vredestijd 'alle perken te buiten':

De laatste Amerikaanse president die dit register opentrok, was Harry S. Truman. Hij dreigde Japan met „een regen van vernietiging uit de lucht, van de soort die op deze aarde nog niet eerder is gezien”. Dat was nádat hij, op 6 augustus 1945, een atoombom had laten vallen op Hiroshima.

Tillerson: Amerikanen kunnen rustig slapen

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat er geen nieuwe diplomatieke strategie nodig is voor Noord-Korea. Volgens de minister werkt de huidige strategie. Tillerson reageert hiermee op de uitlatingen over en weer tussen president Trump en Noord-Korea.

Amerikanen kunnen rustig slapen, zei de minister op een persconferentie, ondanks de dreigementen van nucleaire oorlog. "Er is geen serieuze dreiging."

"Met de zwaarste retoriek die hij tot nu toe voor een ander land gebruikte, heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag gedreigd met een vernietigende oorlog", schrijft onze correspondent Guus Valk. Als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, zal Trump reageren "met vuur en razernij, en een kracht die de wereld nooit eerder gezien heeft".

Kim Jong-un: ‘Trump, wilt u een totale oorlog?’

Volgens Tillerson werkt de druk die wereldwijd op Noord-Korea wordt uitgeoefend. "Dat valt terug te zien in hun luidere retoriek en dreigementen." Hij zei verder dat er nog een uitweg is voor de Koreanen, in de vorm van onderhandelingen, maar wel onder de juiste omstandigheden. Het enige wat de president heeft willen doen, zei Tillerson, is duidelijk zijn tegenover Kim Jong-un. "Het lijkt erop dat Kim Jong-un diplomatie niet begrijpt."

Vorige week zei Tillerson nog "vreedzame druk" te gaan uitoefenen op Noord-Korea. Tillerson zei te streven naar een dialoog met Pyongyang. De minister stelde verder dat hij China niet de schuld geeft voor de huidige situatie, maar dat de VS wel graag zouden zien dat Beijing zijn economische invloed op Pyongyang aanwendt.

Trump: Noord-Korea wacht hel en verdoemenis

Noord-Korea staat 'hel en verdoemenis' te wachten als het de VS bedreigt. Dat heeft Trump gezegd in reactie op Noord-Koreaanse dreigementen en wraakacties nadat de VN-Veiligheidsraad het land nieuwe sancties oplegde:

Trump issues stern warning to North Korea, saying they could face "fire and fury like the world has never seen" https://t.co/sfyzT1kZUh

— CNN (@CNN) August 8, 2017

De sancties, die onder meer een exportverbod inhouden op kool, ijzer, lood en vis en schaaldieren, zijn opgelegd vanwege de twee testen die Noord-Korea in juli uitvoerde met langeafstandsraketten. Die toonden aan dat de VS nu in principe in het militair bereik liggen van het land. Noord-Korea zei in reactie op de sancties het nucleaire programma niet aan te passen en klaar te zijn om de VS 'een lesje te leren'.

Lees ook: Militair ingrijpen in Noord-Korea kent alleen maar doemscenario's

The Washington Post bericht dinsdag op basis van experts dat Noord-Korea ook in staat is om zijn raketten uit te rusten met kernkoppen. Iets wat Noord-Korea zelf vorig jaar ook al claimde.

Mueller vraagt documenten over Flynn op

Medewerkers van speciaal aanklager Robert Mueller hebben het Witte Huis gevraagd om documenten over voormalig Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan The New York Times. Mueller onderzoekt onder meer of het campagneteam van Donald Trump in 2016 heeft samengewerkt met de Russische overheid.

Daarnaast heeft het team van Mueller getuigen verhoord over of Flynn tijdens de laatste maanden van de campagne in het geheim betaald werd door de Turkse overheid. Flynns bedrijf Flynn Intel Group kreeg ruim een half miljoen dollar voor een campagne om de in Pennsylvania woonachtige Turkse geestelijke Fethullah Gülen in diskrediet te brengen.

Laatstgenoemde wordt er door de Turkse regering van beschuldigd achter de mislukte couppoging van vorig jaar te zitten, iets wat Gülen zelf hevig ontkent. Onderzoekers willen nu weten of Ankara voor de campagne in de VS betaalde. Het was voor Flynn niet verboden om geld aan te nemen van de Turkse overheid, maar het niet melden of ontkennen van die betalingen is dat wel.

Hoewel het niet om een formele dagvaarding gaat, is het voor zover bekend de eerste keer dat het team van Mueller het Witte Huis om documenten heeft gevraagd. Flynn sneuvelde na slechts 24 dagen als Nationale Veiligheidsadviseur.

Sessions: cultuur van lekken moet stoppen

Foto EPA

Het zorgt voor permanente kopzorgen in het Witte Huis: de grote hoeveelheid vertrouwelijke informatie die naar de media wordt gelekt. Van president Trump is bekend dat het hem woedend maakt. Donderdag nog publiceerde The Washington Post transcripten van telefoongesprekken van Trump met de leiders van Mexico en Australië die door het Witte Huis niet openbaar waren gemaakt.

Lees ook: Zo telefoneert Trump met wereldleiders

Deze "cultuur van lekken" moet stoppen, zei de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions vrijdag op een persconferentie. Sessions presenteerde een reeks voorstellen die ertoe moeten bijdragen dat er een einde komt aan wat hij een "verbijsterend aantal lekken" noemt die "de mogelijkheid van onze regering om dit land te beschermen ondermijnt". Het aantal onderzoeken naar het lekken van informatie is al verdrievoudigd, zei Sessions. Inmiddels worden er vier mensen beschuldigd van het onwettig openbaren van vertrouwelijke informatie of van geheim contact met leden van buitenlandse inlichtingendiensten.

Sessions zei ook dat de regering de mogelijkheid onderzoekt om journalisten te dagvaarden die over gelekte informatie hebben geschreven. Zij zouden dan gedwongen kunnen worden om hun bronnen prijs te geven en bestraft kunnen worden als ze dat niet doen. "We respecteren de belangrijke rol die de pers speelt en zullen hen respect geven, maar er zijn grenzen", zei Sessions. Hoe en wanneer wetgeving op dit gebied wordt aangepast is nog niet duidelijk, zei Sessions' plaatsvervanger Rod Rosenstein na de persconferentie.

Rusland: sancties zijn economische oorlogsverklaring

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft in een Facebookpost fel uitgehaald naar de Verenigde Staten en Donald Trump vanwege de woensdag aangekondigde nieuwe sancties. De hoop op betere relaties tussen de VS en Rusland is voorbij, aldus Medvedev, die het ook heeft over een "volwaardige economische oorlogsverklaring aan Rusland".

Medvedev waagt zich daarna ook aan een analyse van het functioneren van de trias politica in de Verenigde Staten. Volgens de Russische minister-president toont het ondertekenen van de sancties door Trump aan dat de uitvoerende macht niet langer bij de president, maar bij het Congres ligt. Trump zelf is geen voorstander van de sancties.

Twitter avatar MedvedevRussiaE Dmitry Medvedev The Trump administration has shown its total weakness by handing over executive power to Congress in the most humiliating way

De relaties tussen de VS en Rusland zullen "extreem gespannen" worden, voorspelt Medvedev, "ongeacht hoe het Congres eruitziet en wie er president is". Hij voorziet een strijd in internationale organisaties en rechtbanken.

Ondanks alle harde woorden, is er voor Rusland toch niks om zich zorgen om te maken, schrijft Medvedev: "Over het geheel genomen zijn sancties zinloos. We zullen ons er wel doorheen slaan."

Twitter avatar MedvedevRussiaE Dmitry Medvedev We will steadily continue our work on developing the economy, relying mostly on ourselves. We have learned to do this

Trump tekent sancties tegen Rusland met frisse tegenzin

Zeer tegen zijn zin in heeft Trump woensdag zijn handtekening gezet onder een nieuw sanctiepakket tegen Rusland, dat zich onder meer richt op de energiesector. Een grote meerderheid van het Congres ging akkoord met het wetsvoorstel voor de sancties, nadat een paar dagen geleden de Senaat al met de maatregelen instemde.

Trump liet in een verklaring weten niet blij te zijn met de wetgeving, die volgens hem "serieuze gebreken" bevat, "het gezag van de president in strijd met de grondwet aantasten" en het moeilijker maken voor de VS om "goede deals te sluiten". Hij zei de wet toch ondertekend te hebben voor de "nationale eenheid" van het land, en hoopt dat het Rusland "de wil ziet van de VS om tot een betere verstandhouding te komen".

Rusland liet in een reactie al weten dat de sancties een "vreemde aanmoediging" zijn om de betrekkingen aan te halen. Ook zouden er al tegenmaatregelen zijn aangekondigd.

De wet verbiedt Trump om zelf sancties tegen Rusland in trekken of te verzachten. Daarvoor heeft hij eerst toestemming van de volksvertegenwoordigers nodig. De wetgeving bevat overigens ook meer sancties tegen Iran en Noord-Korea, twittert NRC-correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Met deze tekst kondigt het Witte Huis sancties aan tegen Rusland. Maar: lees de laatste alinea eens! https://t.co/UaDveWX4K3

Senaat stemt in met nieuwe FBI-directeur

Foto Carlos Barria/Reuters

De Amerikaanse Senaat heeft met grote meerderheid ingestemd met de benoeming van Christopher Wray tot nieuwe directeur van de FBI. Wray zal James Comey vervangen, die eerder dit jaar door president Donald Trump werd ontslagen.

Begin juni werd Wray, een advocaat die tussen 2003 en 2005 een afdeling van het ministerie van Justitie leidde onder George W. Bush, al voorgedragen als nieuwe FBI-chef. In de Senaat kreeg zijn benoeming een ruime meerderheid, met 95 stemmen vóór en 5 tegen.

Het ontslag van Comey begin mei, zorgde voor grote beroering. De precieze reden is tot op de dag van vandaag onduidelijk: Trump gaf eerder aan dat fouten in het onderzoek naar de e-mailaffaire rond Hillary Clinton een rol speelden, maar later sprak hij van fouten in het onderzoek naar "het Rusland-gedoe" als reden Comey te ontslaan.

Lees ook: Veel sappige details bij verhoor Comey, maar geen basis voor impeachment

Tillerson wil dialoog met Noord-Korea

De Verenigde Staten zullen de komende tijd "vreedzame druk" gaan uitoefenen op Noord-Korea. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dinsdag gezegd. Tillerson zei te streven naar een dialoog met Pyongyang.

De minister stelde verder dat hij China niet de schuld geeft voor de huidige situatie, maar dat de VS wel graag zouden zien dat Beijing zijn economische invloed op Pyongyang aanwendt. Een opmerkelijke opmerking, aangezien president Trump na de laatste Noord-Koreaanse raketproef nog flink op Twitter tekeer ging tegen Beijing:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am very disappointed in China. Our foolish past leaders have allowed them to make hundreds of billions of dollars a year in trade, yet...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...they do NOTHING for us with North Korea, just talk. We will no longer allow this to continue. China could easily solve this problem!

Tillerson zei geen regimeverandering of ineenstorting van het huidige bewind te willen in Noord-Korea. "Wij zijn niet je vijand", zei de minister. "Maar jullie vormen wel een bedreiging voor ons."

De kans dat Pyongyang de woorden van Tillerson zal geloven, is klein. Volgens de bombastische Noord-Koreaanse staatsmedia zinspelen de Amerikanen al
decennia op het omverwerpen van het bewind van de Kim-dynastie. Die dreiging legitimeert volgens Noord-Korea de raket- en kernwapenprogramma's.

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in pleitte de afgelopen maanden al meerdere keren voor een dialoog met zijn noorderbuur. Pyongyang negeerde de uitnodigingen, weigerde Zuid-Koreaanse ngo's toegang tot Noord-Korea en testte nog meer raketten.

'Fox News hielp Trump met verspreiden nepnieuws'

De Amerikaanse zender Fox News heeft president Trump in mei geholpen met het brengen van nepnieuws om de aandacht af te leiden van het Ruslandonderzoek. Dat beweert Rod Wheeler, privédetective van de familie van Seth Rich, de vermoorde medewerker van het bestuur van de Democratische Partij (DNC). Wheeler heeft Fox dinsdag voor de rechter gesleept vanwege laster.

Rich werd vorig jaar juli vermoord in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Fox News beweerde afgelopen mei dat Rich iets te maken had met de duizenden e-mails van de DNC die via WikiLeaks naar buiten kwamen. Uit de gelekte mails bleek onder meer dat de partijtop Bernie Sanders, concurrent van presidentskandidaat Hillary Clinton, wilde tegenwerken. Als gevolg van het lek trad het hoofd van de DNC af. Fox News had echter geen bewijs voor de claim en moest het 'nieuws' een week later rectificeren.

Wheeler, die in het verleden werkte als commentator bij Fox News, spande een rechtszaak aan omdat de nieuwszender quotes van hem zou hebben verzonnen om de claim over Rich geloofwaardig te maken.

Trump fluisterde zoon misleidende verklaring in

President Trump heeft zelf de misleidende verklaring gedicteerd die zijn zoon Donald jr. vorige maand gaf over zijn ontmoeting met een Russische advocate tijdens de presidentscampagne in 2016. Dat schrijft The Washington Post maandag.

Begin juli onthulde The New York Times dat Trump jr. in juni 2016 aanwezig was bij een vergadering in de New Yorkse Trump Tower met de Russische juriste Natalia Veselnitskaja. Dat was belangrijk nieuws, omdat er verschillende onderzoeken lopen naar contacten tussen het kamp-Trump en de Russen in aanloop naar de verkiezingen. De Russen zouden hebben geprobeerd Trump aan de overwinning te helpen.

Lees ook: Donald Trump jr.: de loyale kroonprins die vergeefs zijn vader poogt te imponeren

Adviseurs van de president wilden dat Trump jr. naar aanleiding van de primeur in de Times met een waarheidsgetrouwe verklaring zou komen over zijn contact met Veselnitskaja. President Trump zelf greep echter in. Aan boord van regeringstoestel Air Force One, op de terugweg van de G20-top in Hamburg, dicteerde hij een verklaring die volgens hem beter was. Trump jr. zou met de advocate hebben gesproken over een adoptieprogramma voor Russische kinderen.

Mailwisseling

Twee dagen later kwam de waarheid alsnog aan het licht, toen The New York Times een mailwisseling bemachtigde tussen Trump jr. en een zakenrelatie die de ontmoeting had geregeld. In de mails zei de zakenrelatie tegen Trump Jr. dat Veselnitskaja beschikte over "gevoelige informatie" over Hillary Clinton die van pas kon komen voor de Trumpcampagne. Over adoptie werd met geen woord gerept.

Trump jr. moest door het stof. Om de krant voor te zijn, publiceerde hij de mailwisseling dan maar zelf. "I love it", bleek hij geschreven te hebben over de belofte van compromitterend materiaal over Clinton. Trump jr. benadrukte bij publicatie van de mails dat de ontmoeting met de advocate niettemin weinig opleverde - de informatie over Clinton was niet zo spannend als gehoopt.

Lees ook: De gevolgen van de onthullingen over Trump jr.

Tegenover The Washington Post noemt één van de adviseurs van president Trump diens beslissing om zelf een verklaring te dicteren "onnodig". "Nu kunnen mensen beweren dat de president tegen mensen zegt dat hij niet wil dat ze de waarheid vertellen."

Sloveens toerisme profiteert van Melania-gekte

Het kleine landje Slovenië wordt overspoeld door toeristen sinds de aanstelling van de Amerikaanse president Trump en zijn Sloveense first lady Melania. In de eerste helft van 2017 bezochten 15 procent meer toeristen het land dan in dezelfde periode in 2016, meldt het persbureau AP.

Slovenië telt een krappe twee miljoen inwoners, maar trok sinds de beëdiging van Trump in januari bijna net zoveel toeristen: 1,9 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Sloveense statistiekbureau.

Melania-tour

Verschillende verkeersbureaus proberen garen te spinnen bij het onverwachtse succes. Zo is het mogelijk om heuse Melania Trump-tours te doen in het land. Hierbij rijden toeristen langs het appartement waar Melania woonde, haar basisschool en de fabriek waar haar moeder werkte, aldus Vanity Fair. Tijdens de tour kunnen bezoekers genieten van speciale First Lady-wijn, Melania-taart en gouden chocolade.

Ook staan er borden met de tekst "Welkom in de geboortestad van de first lady" bij de ingang van het plaatsje Sevnica, waar Melania Trump opgroeide.

Abe en Trump bellen over Noord-Korea

President Trump en de Japanse premier Shinzo Abe hebben maandag met elkaar gebeld over de oplopende spanningen rondom Noord-Korea. De leiders zijn het erover eens dat de internationale gemeenschap de druk op het stalinistische land moet vergroten, zei Abe volgens persbureau Reuters na afloop.

De Japanse premier noemde expliciet Rusland en China. Die landen werden afgelopen weekend op de korrel genomen door Trump, die meent dat de Russen en de Chinezen te weinig doen tegen de Noord-Koreaanse atoomwapen- en raketprogramma's. Vrijdag lanceerde Noord-Korea een ballistische raket met een bereik dat vermoedelijke voldoende is om een groot deel van de Verenigde Staten te kunnen raken.

Lees ook: Trump komt in aanvaring met China na Noord-Koreaanse raketproef

Abe zei ook dat hij en Trump hebben afgesproken stappen te zetten in de richting van concreet optreden tegen Noord-Korea. Welke precies liet hij in het midden. Een woordvoerder van het Japanse kabinet wilde wel kwijt dat het niet ging om militaire stappen.

'Rotsvaste toewijding'

Tijdens het telefoongesprek, dat zo'n vijftig minuten duurde, bevestigde Trump zijn "rotsvaste toewijding" aan de verdediging van Japan en Zuid-Korea. Daar zetten de Amerikanen volgens Trump "alles wat zij in hun macht hebben" voor in.

Zondagavond riep ook de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley China op meer druk uit te oefenen op Noord-Korea. Ze wil dat Beijing nieuwe VN-sancties tegen het regime van leider Kim Jong-un steunt:

"Maatregelen van de Veiligheidsraad die de internationale druk niet significant verhogen, zijn waardeloos. Sterker nog, dergelijke sancties zouden de situatie alleen maar verergeren, omdat ze de boodschap overbrengen dat de internationale gemeenschap niet bereid is om het Kim echt lastig te maken."

Trump haalt opnieuw uit naar China

Donald Trump heeft in een tweet uitgehaald naar China. Hij verwijt de Chinezen niks te doen aan Noord-Korea terwijl ze het probleem "makkelijk kunnen oplossen".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am very disappointed in China. Our foolish past leaders have allowed them to make hundreds of billions of dollars a year in trade, yet...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...they do NOTHING for us with North Korea, just talk. We will no longer allow this to continue. China could easily solve this problem!

De uitspraken van Trump tekenen zijn wispelturige beleid ten opzichte van China. In april probeerde hij druk op China te zetten door te zeggen dat de VS "het probleem Noord-Korea" zelf wel zouden oplossen als China niks zou doen. Maar hij heeft ook meerdere keren de Chinese president Xi Jinping geprezen, gezegd dat China en de VS goed samenwerken en China bedankt voor hun pogingen het conflict met Noord-Korea op te lossen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea disrespected the wishes of China & its highly respected President when it launched, though unsuccessfully, a missile today. Bad!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump While I greatly appreciate the efforts of President Xi & China to help with North Korea, it has not worked out. At least I know China tried!

Als reactie op de laatste rakettest van Noord-Korea op vrijdag hebben de VS zondag ook twee bommenwerpers over het Koreaanse schiereiland laten vliegen. De B1-bommenwerpers vlogen volgens persbureau AP laag over een luchtmachtbasis bij Seoul en keerden daarna terug naar hun basis op het eiland Guam in de Stille Oceaan.

Amerika stuurt vaker bommenwerpers over Zuid-Korea om Noord-Korea te waarschuwen, zoals eerder dit jaar toen Noord-Korea raketten testte, maar ook na de dood van student Otto Warmbier. Op zaterdag hielden de VS en Zuid-Korea ook al een gezamenlijke militaire oefening.

Trump dreigt staatssteun zorgverzekeraars te stoppen als zorgwet uitblijft

President Trump heeft zaterdag gedreigd de overheidsuitgaven aan zorgverzekeraars stop te zetten als het Congres niet snel instemt met een nieuwe zorgwet. Via Twitter liet hij weten dat de zorgwet snel moet worden aangenomen, anders "eindigt de staatssteun voor zorgverzekeraars en Congresleden zeer snel":

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump After seven years of "talking" Repeal & Replace, the people of our great country are still being forced to live with imploding ObamaCare!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If a new HealthCare Bill is not approved quickly, BAILOUTS for Insurance Companies and BAILOUTS for Members of Congress will end very soon!
Lees ook: Afschaffing Obamacare strandt weer

De Amerikaanse overheid betaalt jaarlijks zo'n acht miljard dollar aan subsidies voor zorgverzekeraars om zorg voor lagere inkomens enigzins betaalbaar te houden.

Vrijdag kwam een voorlopig einde aan de pogingen de oude zorgwet, Obamacare, te ontmantelen. De Amerikaanse Senaat stemde met een krappe meerderheid van 51-49 tegen het laatste voorstel.

Trump gaat tekenen voor nieuwe sancties tegen Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid zijn handtekening te zetten onder een vernieuwd sanctiepakket tegen Rusland, Iran en Noord-Korea waar de Senaat donderdag mee instemde. Dat heeft het Witte Huis vrijdag gemeld.

Het maatregelenpakket werd met 98 stemmen voor en twee stemmen tegen aangenomen in de Senaat. Trump heeft echter bezwaren tegen de sancties en met name die tegen Rusland. Hij hoopte de betrekkingen met het land juist te verbeteren. Trump kon ook zijn veto over het voorstel uitspreken, maar de verwachting was dat er genoeg steun was in beide Kamers om dat te overrulen.

Het door de Senaat aangenomen wetsvoorstel biedt Trump niet de mogelijkheid de sancties zelfstandig op te heffen. Daarvoor is groen licht nodig van het Congres. Rusland stelde op zijn beurt vrijdag diplomatieke sancties in tegen de Verenigde Staten. Zo moet het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland omlaag.

Trump ontslaat Reince Priebus als stafchef

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag afscheid genomen van Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis. Trump maakte via Twitter bekend dat hij John Kelly, de minister van Binnenlandse Veiligheid, als vervanger heeft aangesteld. Kelly wordt voorlopig opgevolgd door de huidige onderminister van Binnenlandse Veiligheid, Elaine Duke.

In een interview met CNN laat Priebus weten dat hij donderdag zijn ontslag had ingediend na een aantal gesprekken met Trump. Priebus stelt in een verklaring dat het een grote eer was om Trump en het land te mogen dienen. Ook liet hij weten dat hij het politieke beleid van de president zal blijven steunen. "Ik kan niet een beter iemand bedenken dan generaal John Kelly om mij op te volgen en ik wens hem Gods zegen toe en veel succes."

Trumps nieuwe communicatiedirecteur Anthony Scaramucci had Priebus in enkele interviews volledig afgebrand.

De vorige woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, stapte vorige week op nadat Scaramucci daar zijn entree had gemaakt. Spicer en Priebus waren vrienden en bondgenoten, die al goed samenwerkten in het partijcomité van de Republikeinen.

Nieuwe Trump-woordvoerder Scaramucci gaat los tegenover journalist

Stafchef van het Witte Huis Reince Priebus is paranoïde en schizofreen en president Trumps rechterhand Steve Bannon is aandachtsgeil. Althans, volgens Anthony Scaramucci, de vorige week aangetreden woordvoerder van het Witte Huis. De voormalig bankier belde woensdagavond zelf naar journalist Ryan Lizza van The New Yorker en ontlaadde in dat gesprek zijn frustraties over naaste collega's in het Witte Huis en de vele anonieme bronnen die uit de school klappen over Trumps regering.

Anthony Scaramucci spreekt met verslaggevers. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Bij zijn eerste publieke optreden in de perskamer, vrijdag, had Scaramucci al verklaard dat het tijd was schoon schip te maken in het Witte Huis. Hij liet daar dinsdag op volgen desnoods "iedereen te ontslaan" om een einde te maken aan de informatielekken uit de cirkel rond de president. Daarbij zijn vooral medewerkers van de communicatieafdeling verdacht, die veelal loyaal zijn aan perschef Reince Priebus. De opgestapte Sean Spicer was een vertrouweling van Priebus.

Twitter avatar Scaramucci Anthony Scaramucci I made a mistake in trusting in a reporter. It won't happen again.

Aanleiding voor Scaramucci's tirade tegenover The New Yorker was het bericht dat de woordvoerder woensdagavond dineerde met de President en kopstukken van de conservatieve Amerikaanse media: presentator Sean Hannity en voormalig Fox News-baas Bill Shine. Scaramucci leek er in het gesprek van uit te gaan dat Priebus - die eerder zijn aanstelling in het Witte Huis dwarsboomde - de verslaggever daarover inlichtte. De journalist weigert zijn bron te geven.

Senaat stemt tegen nieuwste aanpassingen Obamacare

De Amerikaanse Senaat stemde donderdagnacht (Nederlandse tijd) tegen een nieuw voorstel om Obamacare aan te passen. Na urenlang beraad sneuvelde ook de laatste variant van de Republikeinen, de zogenaamde 'skinny repeal'. Volgens dat zorgplan zou de wettelijke verplichting op een zorgverzekering geschrapt worden en hoefden ook grote bedrijven niet te betalen voor de verzekering van werknemers.

Twitter avatar frankthorp Frank Thorp V Here is McCain's FULL STATEMENT on his NO vote: https://t.co/ADRblPPzaf

Drie Republikeinse senatoren voegden zich bij het Democratische blok in de senaat en stemden tegen het voorstel, onder wie John McCain. Daarmee kwam het aantal stemmen tegen het voorstel op 51, tegenover 49 stemmen voor.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump 3 Republicans and 48 Democrats let the American people down. As I said from the beginning, let ObamaCare implode, then deal. Watch!

Volgens president Trump lieten de beleidsmakers de Amerikanen als een blok vallen. Aan het begin van de stemming had hij via Twitter de senatoren nog aangespoord "Amerika geweldige gezondheidszorg te geven", na "zeven jaar wachten". Nu de vervanging opnieuw wordt gedwarsboomd, moet Obamacare "imploderen".

Senaat stemt in met sancties tegen Rusland

In dezelfde zitting stemde de Senaat vóór een wetsvoorstel dat nieuwe sancties oplegt aan Noord-Korea, Iran en Rusland. De uitslag was bijna unaniem: 98 senatoren stemden voor, er waren slechts twee tegenstanders. In tegenstelling tot het zorgplan, kon dit wetsvoorstel rekenen op steun uit beide partijen.

De nieuwe wet is een tegenslag voor President Trump. In het voorstel wordt zijn macht beperkt: hij kan slechts onderhandelen over strengere sancties en moet voor het verlichten van maatregelen eerst toestemming vragen aan het Congres. Trump kan er nu voor kiezen een veto uit te spreken over de wet, maar zou daarmee zijn Republikeinse partijgenoten tegen zich in het harnas jagen.

Rusland heeft woedend gereageerd op het voorstel. Ook de Europese Unie is niet blij met de sancties, uit vrees dat die de Russische olie- en gasbedrijven zodanig hard aanpakken dat de Europese energievoorziening in het gedrang komt.

Huis VS geeft Trump budget voor grensmuur

Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft donderdag ingestemd met een verhoging van het defensiebudget voor 2018 met 68 miljard dollar (58,3 miljard euro). Bij het goedkeuren van het nieuwe budget is tevens geld vrijgemaakt voor de muur die Trump wil bouwen aan de grens met Mexico. Dat meldt Reuters.

Het wetsvoorstel gaat over de budgetten voor de departementen voor Defensie, Energie en Veteranenzaken, de wetgevende tak en geniekorps van het leger en gaat in totaal om 788 miljard dollar voor het fiscale jaar 2018. Binnen de begroting is er 1,6 miljard dollar vrijgemaakt voor een aanbetaling voor de grensmuur.

Vertraging

Donderdag maakte de Trump-regering bekend dat de bouw van die grensmuur vertraging oploopt. Prototypen van die muur zullen ten minste tot november op zich laten wachten. In eerste instantie was het plan om de bouw van de muur in juni te laten starten. Vorige maand meldden bronnen binnen de regering dat de eerste palen pas in de zomer van 2018 de grond in zullen gaan.

De bouw van de muur wordt nu vertraagd door twee partijen die offertes en plannen hadden ingediend om de muur te bouwen, maar tijdens het proces afgevallen zijn. Zij zijn tegen deze beslissing in beroep gegaan. In afwachting van die procedure kunnen de andere partijen niet verder.

Senaat stemt tegen nieuwe poging tot afschaffing Obamacare

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft woensdag tegen een voorstel gestemd om grote delen van Obamacare af te schaffen. Ook een daaraan gekoppeld voorstel om de regering twee jaar de tijd te geven om met een vervangend plan te komen, werd verworpen. Het voorstel was door de Republikeinen ingediend.

Meerdere pogingen om Obamacare af te schaffen sneuvelden tot nu toe. Begin dit jaar trok de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een eerste plan, dat al schertsend 'Trumpcare' werd genoemd, in. Een tweede poging haalde het wel in het Huis van Afgevaardigden, zij het met een minieme meerderheid. Bezwaren vanuit de Senaat leidden vervolgens tot een aangepaste versie van het plan. Ook die poging dreigde het echter niet te gaan halen, waarna de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell wederom bakzeil haalde.

McConnell reageerde daar vorige week op door te stellen dat Obamacare dan maar helemaal verworpen moest worden, zonder een vervanger klaar te hebben. De Amerikaanse rekenkamer becijferde echter dat hierdoor 22 tot 32 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering zouden verliezen. Verschillende Republikeinse senatoren zagen hierdoor hun verkiezing in 2018 in gevaar komen en keerden zich tegen het plan.

NRC-correspondent Guus Valk schreef eerder over de huidige stemming:

"Wat ongekend was: niemand wist van tevoren welke voorstellen deze week precies ter tafel komen. En dat bij een dossier dat tientallen miljoenen Amerikanen raakt en waarmee een zesde van de Amerikaanse economie is gemoeid."

Het voorstel dat woensdag op tafel kwam, is een van de meerdere voorstellen waar komende dagen over gestemd zal worden:

"Komende dagen zullen eerdere wetsvoorstellen en nieuwe amendementen in stemming komen. De uitkomst is zeer onvoorspelbaar. Het is de Republikeinen ondanks zeven jaar oppositie afgelopen tijd niet gelukt een zorgwet te bedenken die schraal genoeg is om libertairen als Rand Paul te bevredigen, en tegelijk gul genoeg om de zorgen van gematigde Republikeinen, vaak afkomstig uit staten die lijden onder de drugsepidemie, weg te nemen."

Trump verbiedt transgenders in het leger

Transgenders mogen niet langer dienen in het Amerikaanse leger. Dat heeft president Trump besloten na overleg met generaals en militaire deskundigen, zo meldt het staatshoofd op Twitter. Het verbod geldt voor alle functies in de krijgsmacht.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump After consultation with my Generals and military experts, please be advised that the United States Government will not accept or allow......
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....Transgender individuals to serve in any capacity in the U.S. Military. Our military must be focused on decisive and overwhelming.....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....victory and cannot be burdened with the tremendous medical costs and disruption that transgender in the military would entail. Thank you

Volgens Trump is de motivatie voor de maatregel financieel van aard. "Ons leger moet zich richten op beslissende en overweldigende overwinning en kan niet worden belast met de enorme medische kosten en verstoringen die zouden komen kijken bij toelating van transgenders in het leger." De president besluit zijn reeks tweets ongebruikelijk met "Dank u wel."

Sinds vorig jaar morgen transgenders openlijk dienen in het leger, toen een verbod werd beëindigd door toenmalig minister van Defensie Ash Carter. Dit hield echter alleen in dat transgenders die al in het leger dienden niet mochten worden ontslagen om hun identiteit. Nieuwe openlijke transgenders werden nog niet aangenomen, hoewel de regering-Obama wel van plan was dit in de toekomst mogelijk te maken. Dat lijkt met de uitlatingen van Trump ver weg.

North Carolina

Het besluit zal ongetwijfeld heftige reacties oproepen binnen de Amerikaanse en internationale LHBT-gemeenschap. In 2016 woedde in de Verenigde Staten hevige discussies over een voorgestelde "bathroom bill" in de staat North Carolina. Volgens die wet waren transgenders niet vrij om te kiezen om naar het toilet te gaan van het geslacht waarmee zij zich identificeerden. Zij mochten enkel de wc bezoeken van de sekse die zij bij hun geboorte kregen toegewezen.

De wet werd aangenomen, hoewel delen erna weer werden ingetrokken. In reactie op de discriminatoire wetgeving boycotten meerdere artiesten North Carolina op hun Amerikaanse tournee.

Huis van Afgevaardigden wil nieuwe sancties voor Rusland

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond ingestemd met een voorstel voor nieuwe sancties tegen Rusland, Noord-Korea en Iran. De drie landen zijn volgens de wetgevers "de meest gevaarlijke tegenstanders" van de Verenigde Staten. De sancties tegen Noord-Korea en Iran moeten de militaire programma's van die landen tegenhouden, door handel af te knijpen. Personen die volgens de VS betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of zelfs terrorisme steunen, worden individueel beperkt en kunnen niet reizen of zakendoen in de VS.
Rusland wordt gestraft om de inmenging van dat land in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de dreigende houding ten opzichte van de Navo en de inval in Oekraïne, laten de afgevaardigden weten. Om het Russische regime te ontmoedigen willen ze economische sancties instellen tegen de internationale wapen- en oliehandel van het land.

De wetgeving houdt ook bestaande sancties in stand en beperkt de sanctiemacht van de president zelf. Die moet voortaan toestemming krijgen van het Congres om sancties tegen Rusland te verlichten.

Het wetsvoorstel leidde de afgelopen weken tot controverse. Het Witte Huis liet weten het niet eens te zijn met de zwaardere sancties tegen Rusland. Binnen het Huis van Afgevaardigden stemde echter bijna iedereen voor het voorstel: slechts drie Republikeinen waren tegen. De wet moet nog langs de Senaat. Amerikaanse media zoals de website Politico en The Washington Post verwachten dat ook daar genoeg stemmen voor de nieuwe sancties zijn, zodat Trump zelfs geen veto meer kan uitspreken over het voorstel.

Obamacare weer niet afgeschaft

Foto Aaron P. Bernstein/Reuters

Het eerste voorstel dat de Republikeinen indienden om Obamacare te vervangen, werd dinsdagavond laat verworpen. Het plan bleef steken op 43 van de honderd stemmen, terwijl er 60 nodig waren. De Republikeinen willen Obamacare intrekken of vervangen met een nieuwe zorgwet. Daarmee volgde een kleine nederlaag op de politieke overwinning die president Trump eerder die dag boekte. Toen werd er nipt besloten om toch te debatteren over Obamacare.

Alle 46 Democraten en 2 onafhankelijken stemden tegen en 9 Republikeinen keerden zich tegen het plan. Er zaten concessies in aan zowel de conservatieve als gematigde Republikeinen, die eerder tegen een vervangend gezondheidszorgplan stemden.

De stemming over de toekomst van Obamacare volgde op de beslissing toch te gaan debatteren over gezondheidszorg. Twee van de 52 Republikeinse senatoren stemden dinsdag tegen een debat, evenals alle Democraten. Bij de stakende stemmen gaf de stem van vicepresident Mike Pence de doorslag.

Lees meer over de stemming van dinsdagnacht

Senaat debatteert toch over afschaffing Obamacare

De Amerikaanse Senaat is dinsdag toch in debat gegaan over de afschaffing van Obamacare. De vraag of de intrekking van de zorgwet op de Senaatsvloer besproken moest worden, werd in een stemmingsronde nipt met 'ja' beantwoord. Dat meldt persbureau AP.

Alle 48 Democratische senatoren stemden tegen, evenals twee van de 52 Republikeinen. Vicepresident Mike Pence moest de impasse doorbreken. Hij bepaalde dat het debat er moest komen.

Politieke nederlaag

Afschaffing van Obamacare is één van de grootste speerpunten van president Trump. Vorige week leed hij ogenschijnlijk een grote politieke nederlaag, toen dat definitief niet leek te lukken. De Republikeinen slaagden er niet in een meerderheid te vinden in de Senaat voor het wetsvoorstel dat Obamacare moet vervangen.

Lees ook: Grote politieke nederlaag voor Trump: Obamacare blijft bestaan

Des te opvallender is het dat de Senaat nu alsnog in gesprek gaat over afschaffing van de door Trumps voorganger Barack Obama ingevoerde zorgwet. De discussie zal weer draaien rond het wetsvoorstel dat vorige week sneuvelde. Deze Better Care Reconciliation Act kwam in mei wel door het Huis van Afgevaardigden.

Opvallende aanwezige bij de stemming was de Republikeinse senator John McCain. Kortgeleden werd in zijn hersenen een agressieve vorm van kanker aangetroffen. Speciaal voor de stemming verscheen McCain, een tegenstander van Obamacare, weer in de Senaat. Hij kreeg een staande ovatie van zijn collega's.

President Trump sprak op Twitter zijn lof uit voor McCain. Ook feliciteerde hij de Republikeinen met de uitkomst van de stemming.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@SenJohnMcCain-Thank you for coming to D.C. for such a vital vote. Congrats to all Rep. We can now deliver grt healthcare to all Americans!

Trump haalt weer uit naar Sessions

Trump heeft op Twitter dinsdag weer uitgehaald naar Jeff Sessions. De minister van Justitie en trouwe aanhanger van de president zou "een HELE zwakke houding" tegenover Hillary Clinton hebben ingenomen. Volgens Trump is het nog altijd niet uitgesloten dat de voormalig presidentskandidaat de wet heeft overtreden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Ukrainian efforts to sabotage Trump campaign - "quietly working to boost Clinton." So where is the investigation A.G. @seanhannity
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Attorney General Jeff Sessions has taken a VERY weak position on Hillary Clinton crimes (where are E-mails & DNC server) & Intel leakers!

Vorige week uitte Trump ook al stevige kritiek op Sessions. De president is het niet eens met het besluit van de minister om zich terug te trekken uit het Ruslandonderzoek. Trump zei in een interview met The New York Times dat hij Sessions achteraf gezien niet zou hebben aangesteld als minister van Justitie.

Steun aan Kushner

Ook betwijfelde Trump dinsdag wederom de integriteit van de FBI. De waarnemend chef van de inlichtingendienst, Andrew Mccabe, zou geld gekregen hebben van Clinton.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Problem is that the acting head of the FBI & the person in charge of the Hillary investigation, Andrew McCabe, got $700,000 from H for wife!

Verder betuigde de president steun aan zijn schoonzoon Jared Kushner, die maandag en dinsdag gehoord wordt door een Senaatscomissie naar aanleiding van zijn vermeende banden met vertegenwoordigers van het Kremlin. Kushner heeft in een verklaring ontkend dat hij "ongepast contact" had met Russen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Jared Kushner did very well yesterday in proving he did not collude with the Russians. Witch Hunt. Next up, 11 year old Barron Trump!

Rechter VS stelt deportatie 1.400 Irakezen uit

Een rechter uit het Amerikaanse Michigan heeft de deportatie van 1.400 Irakezen uitgesteld omdat zij risico lopen in Irak te zullen worden vervolgd vanwege etnische en religieuze achtergronden. Met het uitstellen wordt er tijd gewonnen om de uitzetting aan te vechten, meldt Reuters. Volgens rechter Mark Goldsmith heeft de groep een ingewikkelde zoektocht naar rechterlijke bijstand gehad, mede omdat de deportaties onverwachts werden aangekondigd nadat deze enkele jaren geleden nog werden uitgesteld.

Lees ook dit achtergrondverhaal over onrust in grote steden in de VS over invallen van de immigratiedienst: ‘Als het moet, gaan we weer terug’

Goldsmith schrijft in zijn 34-pagina's tellende toelichting dat de extra tijd ervoor zorgt dat "zij die mogelijk onderworpen zouden worden aan ernstig letsel of een mogelijke dood, niet uit dit land worden gezet voordat zij in de rechtszaal zijn geweest". Met deze beslissing wordt de uitzetting van alle Irakezen vanuit de VS voor enkele maanden uitgesteld.

Pete Hoekstra genomineerd als ambassadeur

De in Groningen geboren Pete Hoekstra wordt waarschijnlijk de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland. President Trump heeft hem genomineerd. Hoekstra (63) woont al sinds zijn derde in de Verenigde Staten en spreekt nauwelijks meer Nederlands.

De Republikein Hoekstra is een voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden voor de partij van Trump en diende een aantal jaren als voorzitter en lid van de inlichtingencommissie van het Huis. Op Twitter en in Amerikaanse media is hij een uitgesproken aanhanger van Donald Trump en verdedigt hij continu het beleid van zijn president.

Twitter avatar petehoekstra Pete Hoekstra Great day with Team Trump. Grand Rapids and Macomb were awesome. Great momentum. https://t.co/BawJJuMu0v

Als de Amerikaanse Senaat zijn nominatie goedkeurt volgt Hoekstra de vorige ambassadeur Timothy Broas op, die voortijdig zijn post in Den Haag verliet omdat hij meer tijd wilde doorbrengen met zijn familie in de VS.

Trump heeft ook een ambassadeur voor Bahrein aangewezen. De diplomaat Justin Siberell heeft jaren in het Midden-Oosten gewerkt en is momenteel coördinator voor counterterrorisme op het ministerie van Buitenlandse zaken.

Goedemorgen!

En welkom bij een nieuw Trumpblog. Het vorige slowblog is afgesloten en kunt u hier teruglezen.