‘Treitervlogger’

Niet vervolgd, moet wel excuses maken in vlog

‘Treitervlogger’ Ismail Ilgün wordt niet vervolgd, maar hij moet wel zijn excuses aanbieden in onder meer een vlog. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bepaald. De twintigjarige Ilgün kwam vorig jaar zomer in het nieuws met de vlogs die hij maakte in de wijk Poelenburg in zijn woonplaats Zaandam. Hij beledigde mensen in zijn filmpjes en viel samen met zijn vrienden mensen lastig bij het winkelcentrum waar ze rondhingen.

Het OM verwijt hem onder meer opruiing, belediging van het openbaar gezag en het opzettelijk aantasten van de eer of goede naam van anderen. Ilgün werd vorig jaar september opgepakt en heeft toen een aantal dagen vastgezeten.

De vlogger heeft meerdere keren zijn spijt betuigd. Mede daarom besluit het OM hem niet te vervolgen, maar hij moet wel excuusgesprekken voeren en een vlog maken voor de bewoners van Poelenburg en de politie.

Het OM zegt tevreden te zijn met de positieve weg die de vlogger is ingeslagen: hij is niet teruggevallen in strafbaar gedrag, heeft publiekelijk spijt betuigd en is zelf in gesprek gegaan met de wijkagent.

Ilgün vlogt nu onder meer voor het Algemeen Dagblad. Ook komt hij tijdens festival Lowlands begin augustus vertellen over wat het met hem deed dat Nederland over hem heen viel na zijn opruiende filmpjes. (ANP)