srebrenica

Servië heropent zaak over oorlogmisdaden na druk EU

Justitie in Servië wil de strafzaak tegen acht Bosnisch-Servische oud-politieagenten voor betrokkenheid bij de moordpartij in Srebrenica hervatten. Snezana Stanojkovic, de nieuwe aanklager voor oorlogsmisdaden, heeft vorige week een verzoek ingediend om de veelbesproken zaak opnieuw te openen, zo werd maandag bekend.

Twee weken geleden werd de rechtszaak stilgelegd toen een rechter in hoger beroep oordeelde dat vervolging niet mogelijk was doordat er op het moment van de aanklacht geen aanklager voor oorlogsmisdaden was.

Mensenrechtenorganisaties vreesden dat de aanstelling van een nieuwe aanklager uitbleef om politieke redenen, en waarschuwden voor belemmering van de rechtsgang.

Het proces tegen de oud-agenten wordt gezien als een indicator van de manier waarop Servië wil omgaan met zijn oorlogsverleden. De Europese Unie zette Servië onder druk om zo snel mogelijk een aanklager aan te stellen. Het land is in onderhandeling over volwaardig lidmaatschap van de unie.

De politiemannen worden ervan verdacht betrokken geweest te zijn bij de moord op 1.313 moslims in een pakhuis in Kravica, buiten Srebrenica. De slachtoffers werden op 13 juli 1995 een nacht lang bestookt met granaten en automatische wapens. (AP)

    • Michel Kerres