Nieuwe regering in Wallonië – zonder eertijds oppermachtige socialisten

Schandalen Parti Socialiste De christen-democratische partij CdH en de liberale partij MR hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering. Voor het eerst in bijna dertig jaar maakt de Parti Socialiste geen deel uit van de Waalse regering.

Ex-burgemeester Yvan Majeur
Ex-burgemeester Yvan Majeur Foto AFP

Na ruim vijf weken is dinsdag een eind gekomen aan de politieke crisis in Wallonië. De christen-democratische partij CdH en de liberale partij MR hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering. Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door het Waalse parlement.

CdH stapte op 19 juni uit alle regeringen met de door schandalen geplaagde Parti Socialiste (PS). Sindsdien moesten in België in drie regeringen nieuwe meerderheden worden gevormd. In Wallonië is dat nu als eerste gelukt.

Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat de PS geen deel uitmaakt van de Waalse regering. De socialisten waren decennia oppermachtig in Franstalig België. Als er nu verkiezingen zouden zijn in Wallonië, zou de PS volgens de laatste peilingen gehalveerd worden ten opzichte van de laatste verkiezingen.

Op een persconferentie legden de liberalen en christen-democraten de nadruk op het bestrijden van corrupte politieke structuren. Er zijn plannen om vergoedingen te verlagen en de bestuursstructuren te vereenvoudigen zodat de partijen „het vertrouwen van de bevolking kunnen terugwinnen”.

Het is niet voor niets dat dat laatste veel aandacht krijgt. Sinds een tijdje woedt in België een discussie over vergoedingen voor politici en over het vervullen van meerdere functies. CdH stapte uit de regeringen toen bleek dat de Brusselse PS-burgemeester Yvan Majeur naast zijn politieke functie werd betaald als bestuurder van een daklozenorganisatie. Het was onduidelijk of hij ook echt bij de vergaderingen aanwezig was waarvoor hij betaald werd.

De PS wordt achtervolgd door een reeks schimmige affaires. Afgelopen januari nog ontspon zich een schandaal over Luikse politici die hoge vergoedingen opstreken zonder dat ze daarvoor iets deden.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen kreeg de afgelopen maand het verwijt dat het laten ontploffen van de coalities ,,verraad” en ,,onverantwoordelijk” was. Het was nog maar de vraag of zijn partij een nieuwe meerderheid zou kunnen vormen.

In Wallonië pakt de gok voor hem nu in elk geval goed uit. De nieuwe regering kent wel al één uitdaging: over het voorstel moet nog worden gestemd door het Waalse parlement. Met een krappe marge van 38 van de 75 zetels moet iedereen aanwezig zijn. Beide partijen tellen echter een hoogzwanger parlementslid van wie onzeker is of ze aanwezig kunnen zijn.

In de regering van de Franse gemeenschap en in de Brusselse regering, waar MR en CdH geen meerderheid vormen, is ondertussen nog geen zicht op een nieuwe meerderheid. Ook daar zou PS mogelijk voor het eerst in bijna drie decennia niet meedoen. Over twee jaar worden nieuwe verkiezingen gehouden.