Refresco doet grote overname

Frisdrank Bottelaar Refresco gaat de Amerikaanse bottelactiviteiten van Cott overnemen. Zo ontstaat 's werelds grootste bottelaar.

Sapfabriek van Refresco waar onder meer Wicky wordt gemaakt.
Sapfabriek van Refresco waar onder meer Wicky wordt gemaakt. Foto Floren van Olden

Bottelaar Refresco wordt met een overname in één klap bijna twee keer zo groot. Het Rotterdamse bedrijf gaat de bottelactiviteiten van het Amerikaanse Cott overnemen. Daardoor ontstaat ’s werelds grootste bottelaar, aldus Refresco in het persbericht dinsdag. Het nieuwe concern krijgt een leidende positie in Europa en Noord-Amerika en is goed voor een jaarlijks productievolume van circa 12 miljard liter.

Refresco legt 1,25 miljard dollar (omgerekend circa 1,1 miljard euro) op tafel voor de Amerikaanse bottelaar. De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Cott stemmen in met de overname. Refresco verwacht synergievoordelen van circa 47 miljoen euro in de eerste drie jaar na het afronden van de overname.

De Amerikaanse bottelactiviteiten waren in 2016 goed voor een omzet van 1,7 miljard dollar. Refresco, dat onder meer de pakjes kinderlimonade Wicky maakt, maar ook voor grote frisdrankenmerken bottelt, boekte vorig jaar een omzet van 2,1 miljard euro. De Amerikaanse bottelaar heeft negentien productieplekken in de VS, vier in Canada, een in Mexico en vijf in het Verenigd Koninkrijk.

Vreemd vermogen

Refresco financiert de overname met vreemd vermogen. Het bedrijf zal binnen twaalf maanden na het afronden van de overname voor circa 200 miljoen euro nieuwe aandelen uitbrengen om de eigen financiële situatie te versterken, aldus het bedrijf. De overname zal op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar zijn afgerond.

Bij de beursgang in 2015 beloofde Refresco zijn beleggers meer grote overnames. Zowel binnenlandse als buitenlandse branchegenoten werden sindsdien overgenomen. Beleggers reageren echter nog niet enthousiast op het nieuws van dinsdagochtend: de koers van Refresco daalde met ruim 2 procent.