paint

Microsoft tegen nostalgische fans: Paint blijft

Microsoft stopt toch niet met Paint. Maandag leek het erop dat het populaire tekenprogramma zou verdwijnen, wat tot veel ophef leidde onder nostalgische gebruikers.

In een reactie schrijft het bedrijf dat „Paint hier is om te blijven”. Hoewel het programma niet meer automatisch op computers zal worden geïnstalleerd, zal Paint nog altijd via de Windows Store gratis te downloaden zijn.

Microsoft Paint bestaat al sinds 1985, uitzonderlijk lang voor een computerprogramma. Als onderdeel van Windows 1.0 was ‘Paintbrush’ een van de eerste grafische programma’s, toen nog in zwart-wit. Doordat Paint zo eenvoudig is, kennen Windows-gebruikers het als een van de eerste haltes die je nam als je de computer leerde kennen.

Hoewel Paint een stevige update kreeg in Windows 7 (2009), bleef het een primitief programma, waardoor het juist geliefd was. Volgens Microsoft werd Paint in 2016 door 100 miljoen mensen gebruikt.

Bij de aanstaande update van Windows 10, de ‘Fall Creators Update’, krijgen gebruikers het nieuwe programma Paint 3D. Dit programma is bedoeld voor gebruik van de Surface Pen, een digitale pen voor touchscreens.

Het nieuws dat Microsoft het geliefde programma misschien niet meer zou updaten en een langzame dood zou laten sterven, zorgde voor treurnis onder de vele gebruikers. Online stroomden de afscheidsberichten binnen en twitteraars smeekten Microsoft om het besluit terug te draaien. Anderen maakten afscheidstekeningen in Paint. „Als er iets is wat we nu geleerd hebben, is het dat Paint na 32 jaar nog altijd veel fans heeft”, reageerde Windows.

    • Wilfred Takken